Vanaf 2021 nieuwe bepaling fosfaattoestand grond

18 oktober 2021
Artikel

In het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is de nieuwe bepaling voor de fosfaattoestand van de grond aangekondigd, die vanaf 2021 ingaat. Voor zowel grasland als bouwland wordt de fosfaattoestand dan bepaald op basis van twee indicatoren: het P-AL-getal en het P-CaCl -getal. Het Pw-getal wordt dan niet meer gebruikt. Bij nieuwe grondmonsters is het verstandig om nu al beide indicatoren te laten bepalen.

Portretfoto van Wim Dirks
Neem contact op met:
Wim Dirks Agrarisch bedrijfsadviseur
tractor op fosfaattoestand grond

Bepaling fosfaattoestand vanaf 1 januari 2021

Tot en met 2020 blijven het P-AL-getal (grasland) en het Pw-getal (bouwland) van toepassing voor het bepalen van de fosfaattoestand van de grond. Het voorstel is om per 1 januari 2021 een gecombineerde indicator in te voeren om de fosfaattoestand van zowel grasland als bouwland te bepalen. Dit wordt een combinatie van:

  • Het P-AL-getal. Een ‘capaciteitsindicator’ die een beeld geeft van de totale hoeveelheid fosfaat in de bodem.
  • Het P-CaCl -getal. Een ‘intensiteitsindicator’ die een indicatie geeft van de beschikbare hoeveelheid fosfaat in de bodem. Dit wordt ook wel het P-PAE-getal genoemd.

Gecombineerde indicator en fosfaattoestand

In onderstaande tabellen staat de fosfaattoestand op basis van een combinatie van de indicatoren. In de tabellen is tevens de fosfaatgebruiksnorm bij de betreffende fosfaattoestand opgenomen. De fosfaatgebruiksnormen gelden vanaf 2020. De bepaling van de fosfaattoestand op basis van de gecombineerde indicator, zoals opgenomen in onderstaande tabellen, geldt vanaf 2021.

Tabel 1: Fosfaattoestand en fosfaatgebruiksnormen grasland

Tabel 1: fosfaattoestand en fosfaatgebruiksnormen grasland

Tabel 2: Fosfaattoestand en fosfaatgebruiksnormen bouwland

Tabel 2: Fosfaattoestand en fosfaatgebruiksnormen bouwland

In het voorstel is geen overgangsregeling opgenomen voor de wijziging van de bepaling voor de fosfaattoestand vanaf 2021. Dit zou betekenen dat grondmonsters vanaf 2021 niet meer geldig zijn als het P-AL-getal en het PCaCl-getal niet zijn bepaald. In het zesde Actieprogramma is echter aangegeven dat bestaande analyses van de fosfaattoestand van een perceel ook na 1 januari 2021 geldig blijven (maximaal vier jaar vanaf monsterdatum). Pas vanaf 1 januari 2021 zou bemonstering moeten plaatsvinden op basis van de gecombineerde indicator.

Op dit moment is niet duidelijk of er alsnog een overgangsregeling komt en hoe deze eruit komt te zien. Bepaalde laboratoriums analyseren nu al standaard het P-AL-getal en het P-CaCl-getal, indien de fosfaattoestand bepaald moet worden. Bij twijfel is het aan te raden om bij het betreffende laboratorium na te gaan of de juiste gegevens beschikbaar zijn.

Als u de komende tijd nieuwe grondmonsters laat nemen, is het advies om ook het P-AL-getal en het P-CaCl -getal te laten bemonsteren. Dit geldt zowel voor grasland als voor bouwland. De grondmonsters kunnen dan zeker vanaf 2021 worden gebruikt voor het bepalen van de fosfaattoestand.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de fosfaatgebruiksnormen 2021 en de nieuwe bepaling van de fosfaattoestand? Neem contact op met Wim Dirks, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942773 of stuur Wim een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Wim
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu