Vakantiekrachten? Dit zijn de regels voor uw salarisadministratie

7 mei 2023
Artikel

Maakt u deze zomer gebruik van vakantiekrachten? Dan moet u voor de verloning op een aantal zaken letten. Dit zijn de aandachtspunten.

Portretfoto van Bart Leusink
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
student werkt in horeca

Verloning vakantiekrachten

Veel ondernemers maken gebruik van vakantiekrachten. U ook? Dan moet u ze in ieder geval het minimumloon uitbetalen. Per 1 juli 2023 zijn de bedragen als volgt:

Overzicht minimumloon per 1 juli 2023

Minimumloon juli 2023

Vakantiekrachten jonger dan achttien jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Hun inkomsten hebben geen invloed op de kinderbijslag.

Teruggave loonbelasting

Betalen uw vakantiekrachten te veel loonheffingen? Dan kunnen zij die terugvorderen bij de Belastingdienst. Adviseer uw vakantiemedewerkers om aan het eind van het kalenderjaar te berekenen of het zinvol is om aangifte inkomstenbelasting te doen.

Studenten- en scholierenregeling

Het is mogelijk om in de vakantieperiode gebruik te maken van de studenten- en scholierenregeling. In dat geval betalen uw vakantiekrachten minder loonbelasting en premies volksverzekeringen. Het is belangrijk dat zij hiervoor zelf een schriftelijk verzoek indienen bij u als werkgever. Het benodigde formulier van de Belastingdienst kunt u eventueel verstrekken.

Let op: als u de regeling wilt toepassen, dan bent u verplicht het getekende formulier te bewaren in uw (online) loonadministratie. Is het vakantiewerk afgelopen? Dan moeten uw vakantiekrachten een schriftelijk verzoek indienen om de regeling te beëindigen. 

Hoe past u de studenten- en scholierenregeling toe?

Als u de studenten- en scholierenregeling toepast, mag u voor de berekening van de loonheffing het kalenderkwartaal gebruiken in plaats van het werkelijke loontijdvak. Dit zorgt ervoor dat er in veel gevallen geen of minder loonheffing wordt ingehouden. En dat betekent dat uw vakantiekrachten aan het eind van het kalenderjaar geen teruggaafverzoek hoeven doen bij de Belastingdienst.

De volgende vakantiekrachten komen in aanmerking voor de regeling:

  • scholieren die aan het begin van het kalenderkwartaal recht hebben op kinderbijslag;
  • studenten en scholieren die aan het begin van het kalenderkwartaal recht hebben op een gift of prestatiebeurs volgens de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;
  • studenten en scholieren die aan het begin van het kalenderkwartaal recht hebben op een tegemoetkoming in de studiekosten volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.

Meer weten?

Huurt u deze zomer vakantiekrachten in en wilt u weten wat dit betekent voor uw salarisadministratie? Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu