Uw bedrijf verkopen? Laat ons met u meedenken!

12 november 2019
Blog

Denkt u er aan om uw bedrijf te verkopen? U bent niet de enige. Eén op de vijf ondernemers overweegt om binnen twee jaar zijn bedrijf aan te bieden voor de verkoop. Een belangrijke beslissing waarbij vaak ook emoties om de hoek komen kijken. Bovendien is het een hele kluif om een bedrijfsoverdracht in goede banen te leiden. Professioneel advies helpt u om grip en overzicht te houden. Alleen dan kunt u op het juiste moment de beste stap voor uw toekomst te zetten.
 

Portretfoto van Gert-Jan van den Berg
Neem contact op met:
Gert-Jan van den Berg Senior corporate finance adviseur
Uw bedrijf verkopen? Laat ons met u meedenken!

Overzicht niet verliezen bij verkoop bedrijf

U heeft waarschijnlijk geen of weinig ervaring met de verkoop van een bedrijf. Als adviseurs van ABAB Corporate Finance kunnen mijn collega’s en ik een waardevolle rol spelen. Door het voeren van gesprekken met u en het maken van een analyse van de cijfers kunnen wij de belangrijkste waardebepalende factoren van uw bedrijf blootleggen. Hierdoor kunnen we in overleg met u prioriteit geven aan zaken die nog voor de overname verbeterd kunnen worden. Om zodoende een betere prijs voor uw bedrijf te kunnen ontvangen of andere meer persoonlijke wensen van u in te vullen. Het is daarom van groot belang om als adviseur in een zo vroeg mogelijk stadium bij een voorgenomen verkoop van uw bedrijf betrokken te worden. De ervaring leert dat het snel 3 tot 5 jaar duurt om een onderneming optimaal voor te bereiden op een uiteindelijke verkoop. Samen met u maken wij een zogenoemd exit-plan. Hierin staat wat uw doel is, hoe u dat doel kunt bereiken en wanneer dat doel moet zijn bereikt. Deze inventarisatie vormt de basis voor het verkooptraject.
 Zo zorgen wij ervoor dat u het overzicht niet verliest.

Waar letten we zoal op in de voorbereidende fase van een verkoop?

Allereerst brengen we de actuele en historische financiële gegevens in kaart. Ook is er aandacht voor het optimaliseren van het werkkapitaal, het beheersbaar houden van de kosten en het verhogen van de omzet. Belangrijk is ook om te bekijken of het risicoprofiel van het bedrijf omlaag kan. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk voorspelbare omzet te creëren en het bedrijf zo min mogelijk afhankelijk te maken van u als ondernemer. Daarnaast zoeken we uit of het bedrijf fiscaal en juridisch goed is voorbereid op de verkoop. Op basis van historische cijfers en prognoses (die in overleg met u tot stand komen) kan een indicatieve waardebepaling worden opgesteld.

Zo optimaal mogelijk uw bedrijf verkopen

Na de voorbereidende fase volgt het informatiememorandum waarmee een potentiële koper op hoofdlijnen geïnformeerd kan worden over uw bedrijf. Als adviserende partij kunnen wij ook geschikte overnamekandidaten voor u zoeken. Wij vormen dan de verbindende schakel tussen u en potentiële kopers. Dit doen wij door gebruik te maken van ons uitgebreide interne en externe netwerk. Corporate Finance adviseurs die in de markt actief zijn werken nauw met elkaar samen en hebben hierdoor gezamenlijk een groot netwerk. Op die manier kunnen wij efficiënt en snel schakelen. Zo zorgen wij er samen voor dat u uw onderneming zo optimaal mogelijk kunt verkopen.

Compleet dienstenpakket

Voor u als een ondernemer is het prettig als een vertrouwde sparringpartner het voortouw neemt in het verkooptraject. Het is een intensief traject waarin veel tijd gaat zitten en ondertussen moet uw bedrijf ook optimaal blijven presteren. Daarnaast is het niet niks om afstand te doen van uw onderneming die u met hart en ziel hebt opgebouwd. Het is dan ook verstandig om te overleggen met een deskundige die ervaring heeft in dit soort trajecten. ABAB biedt op dit vlak een compleet dienstenpakket om u te ondersteunen.

Meer informatie

Denkt u er aan om uw bedrijf te verkopen? Neem contact op met Gert-Jan van den Berg via telefoonnummer 013-4647238 of stuur Gert-Jan een mail.

Denkt u er aan om uw bedrijf te verkopen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Gert-Jan
Te koop icoon

Stel u gaat uw bedrijf verkopen, enig idee wat de fiscale consequenties van de verkoop voor u zijn?

10 vragen geven duidelijkheid over uw toekomst
Doe de bedrijfsverkoop quickscan
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan