Update: de zon schijnt ook voor oudere zonnepanelen

27 juli 2017
Artikel

Eerder informeerden wij u over de aftrek van btw op de aanschaf van zonnepanelen. De Belastingdienst weigert teruggaaf te verlenen van btw op facturen van vóór 1 april 2013. Dat vormt beleid. Andere btw-ondernemers die te laat zijn met registratie krijgen daarentegen wel btw terug. Dit onderscheid mag de Belastingdienst niet maken. Het Hof ’s-Hertogenbosch tikte de Belastingdienst daarvoor onlangs op de vingers. 

 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen zijn vanaf ingebruikname van de zonnepanelen btw-ondernemer, dus ook als zij voor 20 juni 2013 (datum waarop het Fuchs-arrest van het Europees hof Justitie is gewezen) energie leverden aan het energienet.

Het is beleid van de Belastingdienst dat anderen die economische activiteiten verrichten en daarvoor btw-ondernemer zijn, de betaalde btw in de voorfase terugkrijgen voor zover recht op teruggaaf bestaat. Ook als het verzoek daartoe formeel te laat is ingediend, verleent de Belastingdienst de verzochte teruggaaf. De Belastingdienst mag bij exploitanten van zonnepanelen niet afwijken van dit beleid: zij moeten dezelfde mogelijkheden hebben om het recht op aftrek te kunnen uitoefenen, aldus het Hof.

Heeft u zonnepanelen aangeschaft en de btw nog niet teruggevraagd? Of weigert de Belastingdienst de teruggaaf te verlenen omdat uw verzoek daartoe te laat is ingediend? Neem contact op met onze btw-adviseurs om de mogelijkheden te bepalen. Uiteraard houden wij u op de hoogte zodra de Hoge Raad arrest wijst over deze problematiek. 

Wilt u meer weten over de btw op zonnepanelen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320