Uitstel publicatieverplichting jaarcijfers zorgboerderijen

19 september 2023
Artikel

Door de invoering van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) moeten alle zorgaanbieders (en dus ook zorgboerderijen) vanaf boekjaar 2022 hun financiële jaarverantwoording publiceren. De deadline lag eerst op 1 juni van het opvolgend jaar, maar deze is nu (tijdelijk) verruimd.

Profielfoto Urban Luijkx
Neem contact op met:
Urban Luijkx Relatiemanager
zorgboerderij

De deadline van 1 juni bleek voor veel zorgaanbieders die sinds 2022 onder de Wtza vallen, niet haalbaar. Daarom geldt er een overgangsregeling: over boekjaar 2022 krijgen zij uitstel tot 31 december 2023 en voor boekjaar 2023 tot 1 oktober 2024. Vanaf boekjaar 2024 geldt de deadline van 1 juni van het opvolgend jaar. Voor zorgaanbieders die al voor eerdere jaren moesten publiceren én voor in 2022 nieuw gestarte zorgaanbieders, blijven de oorspronkelijke deadlines staan.

Concurrentiegevoelige informatie

Veel zorgboeren met een gecombineerd bedrijf zijn niet blij met de publicatieverplichting van hun jaarcijfers. Zij moeten immers de cijfers van het totale bedrijf publiceren en geven daarmee concurrentiegevoelige informatie prijs. ABAB zet zich samen met regionale en landelijke organisaties in om de overheid ervan te overtuigen dat zorgboeren alleen de financiële cijfers van hun zorgtak hoeven te publiceren. De verruimde deadline is daarom goed nieuws: wellicht zijn er door dit uitstel meer mogelijkheden om alleen de cijfers van de zorglandbouwtak te publiceren, in plaats van de cijfers van het totale bedrijf.

Naschrift augustus 2023:  helaas heeft de lobby er niet toe geleid dat de publicatieverplichting enkel voor de zorgtak geldt. Voor zorglandbouwers betekent dit dat zij niet alleen de cijfers van hun zorgtak, maar van hun hele bedrijf openbaar moeten maken. Voor deze publicatieplicht is het noodzakelijk dat deze cijfers op een uniforme wijze gerapporteerd worden. Het voordeel van op een uniforme manier van rapporteren, is dat er ook gebenchmarkt kan worden. ABAB ondersteunt dit via de zorglandbouwmonitor.

Meer informatie of advies

Wilt u meer informatie of advies over de gevolgen van de nieuwe wet Wtza voor uw zorgboerderij? Neem contact op met Urban Luijkx, relatiemanager, via telefoonnummer 0492-579820 of stuur Urban een e-mail.

Wilt u meer weten over de nieuwe wet Wtza? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Urban
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu