True Cost Accounting: wat is het en waarom is het belangrijk?
De groei van de wereldbevolking leidt tot een explosief toenemende vraag naar grondstoffen (water, energie, mineralen, hout) en zet onze leefomgeving verder onder druk. De aarde zit bijna aan haar limiet. Dit vraagt om een nieuwe vorm van boekhouding, waarin ook de impact op natuurlijk en sociaal kapitaal wordt berekend: True Cost Accounting.


Verborgen kosten zichtbaar maken
Bij True Cost Accounting (TCA) wordt niet alleen gekeken naar de financiële waarden binnen een bedrijf, maar ook naar de impact op de natuurlijke en sociale omgeving, waarin het bedrijf opereert. Door dit uit te drukken in financiële waarde, kunnen deze bedragen worden opgenomen in de True Cost-boekhouding. In tegenstelling tot traditionele boekhoudsystemen, maakt True Cost Accounting de ‘verborgen kosten’ van de productie van een bedrijf zichtbaar.
Waarde toekennen aan externe effecten
True Cost Accounting kan mogelijk bijdragen aan de voedseltransitie door waarde toe te kennen aan externe effecten - de negatieve of positieve uitkomsten van een economische activiteit op milieu- of sociaal kapitaal en op onze levenskwaliteit. Denk hierbij aan zaken als luchtvervuiling, watervervuiling en kinderarbeid, maar ook duurzamer grondstofgebruik en ondernemen. Maar hoe integreer je TCA in een bedrijf? En welke rol kan TCA/True Pricing spelen bij de ontwikkeling van de Sustainable Development Goals (SDG’s)?
Ecologische belasting
Op dit moment worden de door TCA inzichtelijk gemaakte schadekosten nog gefinancierd door de samenleving en doorgeschoven naar de komende generaties. Door een ecologische belasting te incorporeren bijvoorbeeld, kan een verschuiving plaatsvinden van de kosten van de collectieve verantwoordelijkheid naar de verantwoordelijkheid van de vervuiler. Momenteel is TCA nog sterk in ontwikkeling met Life Cycle Assessment-studies als basis.
Nog geen wetgeving, beleid en normen
Op dit moment bestaan er nog geen wettelijke voorschriften, beleidslijnen en uniforme normeringen rondom TCA. Er zijn wel enkele mogelijk bruikbare richtlijnen, zoals Dutch GAAP, IFRS en de EU Taxonomy Regulation. Het lastige is echter dat TCA voor elke sector anders is. Elk onderdeel van de toeleveringsketen en zelfs elk land is anders, waardoor het bijna onmogelijk is om TCA perfect toe te passen. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen Nederland en China: in Nederland zijn er wetten tegen kinderarbeid, dwangarbeid et cetera., maar in China niet. Als een bedrijf slechts in één land actief opereert, is TCA relatief eenvoudiger toe te passen. Maar zodra een bedrijf produceert in land A, assembleert in land B en verkoopt in land C wordt het een stuk lastiger om te werken met TCA.
Meer weten?
Wilt u eens van gedachten wisselen over hoe True Cost Accounting van waarde kan zijn binnen uw organisatie? Neem dan contact op met Jeroen Doomernik, accountant, via telefoonnummer 040-2942606 of stuur Jeroen een e-mail.
Meer lezen over TCA? Raadpleeg dan het artikel De implementatie van TCA binnen uw organisatie.