Trends in de bouw

17 mei 2018
Artikel

De groei in de bouw zet door. Er komen meer huizen, meer kantoren en het kabinet geeft twee miljard extra uit aan infrastructuur. We hebben de belangrijkste trends voor 2018 op een rij gezet.

Mannen op de bouw schudden elkaar de hand

De groei in de bouw zet door

De bouw groeit dit jaar naar verwachting met 4,5 procent. Toch blijft de bouw achter op het gebied van technologische trends. Hierdoor neemt de arbeidsproductiviteit minder toe dan in andere sectoren en de prijzen stijgen. Er liggen kansen op het gebied van:

  • Het versneld digitaliseren en industrialiseren van het bouwproces.
  • Verduurzaming: tot aan het jaar 2050 moeten er 50.000 gasloze nieuwbouwwoningen per jaar bijkomen en bestaande woningen en kantoren moeten worden verbouwd.
  • Woningkrapte: flexibele, tijdelijke en betaalbare woonconcepten zijn een mogelijke oplossing voor studentenhuisvesting en woningcorporaties.
  • Infrastructuur: het nieuwe kabinet trekt tot en met 2020 € 2 miljard extra uit voor een inhaalslag. Die extra middelen zullen een positief effect hebben op de productie in de wegenbouw.

Arbeid en materiaal zijn schaars 

Nu de vraag weer toeneemt, worden arbeid en materiaal schaars en dus duurder. Voor aannemers staat het rendement van projecten die al eerder voor een vaste prijs zijn aangenomen daardoor onder druk. Zij kunnen het meest winnen bij versnelling van planningsprocedures bij gemeenten en het aantrekken van personeel.

Door de uitstroom tijdens de crisis en beperkte aanwas op de bouwopleidingen is er een tekort aan arbeidskrachten. Bouwbedrijven zetten in op het werven van leerlingen voor opleidingen en op zzp’ers.  Om de huidige tekorten aan metselaars, timmermannen en installateurs het hoofd te bieden, halen detacheringsbureaus en bemiddelaars in de bouw massaal mensen uit Oost- en Zuid-Europa. 

Duurzaamheid energietransitie

De energietransitie wordt prioriteit van het nieuwe kabinet en dat levert installateurs veel werk op: 'slimme', efficiënte verlichting, airconditioning en verwarming in woningen en bedrijfsgebouwen dragen flink bij aan energiebesparing. Er waren al nieuwe energiebesparende technologieën, zoals zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting, maar nu zijn ze ook nog eens betaalbaar.

Daarnaast geven sensoren en big data meer gebruikersinzicht, waardoor ventilatie- en verwarmingssystemen en ruimtes efficiënter kunnen worden benut (Internet of Things). Voor de installatie hiervan moeten meer mensen specifieke digitale vaardigheden opdoen. Daar ontbreekt het op de opleidingen echter nog aan. Deskundigen verwachten dat de focus het komende jaar komt te liggen op ecologische en financiële voordelen van duurzaamheidsoplossingen: er komen meer groene businessmodellen.

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR)

Bouwbedrijven maken steeds meer gebruik van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Hierdoor is het makkelijker geworden om bouwprojecten te visualiseren nog voordat de bouw begonnen is. Ook kan hiermee de veiligheid op de bouwplaats sterk worden verbeterd. Bouwvakkers krijgen bijvoorbeeld een checklist in beeld over veiligheid en kunnen tegelijkertijd naar een 3D-BIM-model kijken.

AR zal op verschillende manieren een rol gaan spelen op de bouwplaats. De techniek is nog in ontwikkeling. Zo zal het gebruik van QR-codes en GPS steeds normaler worden in de bouw. Ook kan met AR het meest efficiënte bouwschema opgesteld worden en een logistiek plan ontwikkeld worden voor bouw van steigers, aanlevering van materiaal en materiaalopslag. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn via AR te berekenen welke materiaal is gebruikt, wat nog nodig is en waar je dat het snelste kunt vinden en laten aanleveren.

Meer modulaire bouw

Modulaire bouw is het monteren van volledige gebouwen met behulp van in de fabriek samengestelde modules. Nu snelheid een belangrijke factor is, zal de bouw hier steeds meer mee gaan werken. Een aantrekkelijk voordeel is dat modulaire bouw energiezuinig is, ook in gebruik. Omdat modulaire gebouwen veelal in de fabriek (off-site) worden gemaakt, is er ook bijna geen bouwafval.

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan