Trends en ontwikkelingen in de zorg

25 februari 2022
Artikel

Na een sterke groei in 2021 (+5,5%) is de verwachting dat de groei van de zorgsector in 2022 terugloopt naar +2,5%. De sector blijft kampen met grote personeelsschaarste.

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Trends en ontwikkelingen in de zorg

De zorgsector staat onder grote druk. De coronacrisis zorgde voor grote capaciteitsproblemen en een groeiende zorgvraag. Daarnaast moet uitgestelde zorg ingehaald worden. De personeelsschaarste in de sector zorgt voor een nog hogere werkdruk.

Het verdere verloop van de coronapandemie blijft onzeker. De verwachting is dat de zorg bij toekomstige coronagolven geleidelijk wordt afgeschaald. Zo werd in 2020 63% afgeschaald, terwijl dit in december 2021 ruim 40% was.

Personeelstekort

De arbeidsmarkt is ook aan het veranderen. Nederland heeft te maken met vergrijzing en een toenemende levensverwachting. Hierdoor nemen de vraag naar zorg en ook de zorgkosten in de toekomst toe. Doordat de sector een slechte reputatie heeft qua werkomstandigheden, vindt er weinig instroom plaats, waardoor het personeelstekort verder toeneemt. Ook is het ziekteverzuim en de personeelsuitstroom in de zorg erg hoog. Samenwerkingsverbanden in de zorg en innovatieve oplossingen zijn nodig om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Huisartsen en fysiotherapeuten

Naast de ziekenhuizen staan ook huisartsen onder druk. Waar mensen de huisartsen eerst meden uit angst voor corona wordt het in de praktijken steeds drukker. Huisartsen ontvangen steeds vaker patiënten vanuit inhaalzorg of met voor- en nazorg van corona. Daarnaast kampen ze ook met personeelsuitval door ziekte of quarantaine.

Ook fysiotherapeuten hebben het steeds drukker. Zij ontvangen, naast de reguliere patiënten, ook mensen die moeten revalideren na een coronabesmetting of een uitgestelde operatie. Daarnaast is er ook een toeloop van thuiswerkers met een verkeerde zithouding.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur ons een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

E-mail ABAB
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan