Trends en ontwikkelingen in de industrie

15 oktober 2020
Artikel

Aan het begin van het jaar werd in de industriële sector een lichte groei van 0,5% verwacht. Door de coronacrisis krijgt de sector echter te maken met een krimp. In het tweede kwartaal lag de omzet 16,6% lager dan vorig jaar. De transportmiddelenindustrie is het hardst geraakt (38,6%). 

Industrie

Vraaguitval

Door de lockdown in veel landen werden productiebeperkingen opgelegd en liep de vraag terug. Hierdoor kreeg de sector te maken met een vertraagde toelevering. Producties werden stilgelegd, omdat industriële bedrijven een beperkte voorraad hebben. Dit was echter niet op het eerste gezicht zichtbaar, doordat productie vooruit gepland wordt. Voor 2020 wordt een productieafname van 5.5% verwacht. De gevolgen van de coronacrisis kunnen ook nog in 2021, 2022 en 2023 invloed hebben op de sector.

Productie

In de afgelopen maanden zijn de productie en werkgelegenheid in de industrie in recordtempo gedaald. In april werden de laagste cijfers sinds de financiële crisis in 2009 genoteerd. De automotive-industrie kromp in de eerste vier maanden het sterkst met 34%. Ook de toeleveringsketen had het door de coronamaatregelen zwaar. Dit zorgde voor de langste levertijden sinds 2000. Daarentegen lieten de machine-industrie (13%) en farmaceutische industrie (8%) positieve productiecijfers zien. 

Herstel

Na de eerste lockdown krabbelde de industriële sector op en liet de sector tijdelijk een lichte groei zien. De industrie profiteerden van de toename van exportorders. De tweede (gedeeltelijke) lockdown in het buitenland zal naar verwachting leiden tot een krimp, door de terugloop van export. Deze krimping zal lager liggen dan tijdens de eerste lockdown. Ditmaal zal alleen de vraag afnemen en niet het aanbod. 

Toekomst

De toeleveringen, bestedingen en investeringen van de sector nemen langzaam weer toe. De toename van gasverbruik laat ook zien dat de productie in de chemische industrie weer toeneemt.

De coronacrisis kan ervoor zorgen dat bedrijven minder risico’s gaan nemen met de toelevering. Dit kan leiden tot meer bedrijvigheid, productie en werkgelegenheid.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de industriële sector? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur ons een e-mail.

Wilt u meer weten over de industrie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan