Transfer pricing: nationaal en internationaal belastingdruk optimaliseren

1 mei 2019
Artikel

Wanneer u binnen uw nationale of internationale concern zakendoet, moeten deze transacties aan zakelijke voorwaarden voldoen. De prijzen voor onderlinge transacties binnen een concern moeten worden berekend op basis van voorwaarden die ook tussen onafhankelijke partijen zouden gelden. Dit wordt ook wel het ‘arm's length beginsel' genoemd. Het geheel van deze voorwaarden, zogenaamde verrekenprijzen, wordt in de internationale context 'transfer pricing' genoemd.

Portretfoto van Jeroen Geers
Geschreven door:
Jeroen Geers Manager Belastingadvies
man denkt na over transfer pricing op vliegveld

Vaak wordt gedacht dat transfer pricing alleen van belang is bij internationaal zaken doen. Dit is echter niet het geval. Ook bij transacties binnen alleen nationaal opererende groepen gelden deze voorwaarden en kan een juiste toepassing van verrekenprijzenbeleid bijdragen aan het behalen van uw financiële doelstelling door het verlagen van de belastingdruk.
 
De vastlegging van de onderlinge verrekenprijzen moet voldoen aan wettelijke eisen. De documentatieverplichtingen voor internationaal opererende ondernemingen zijn verder aangescherpt.

Wereldwijd belastingdruk optimaliseren

Bij transacties binnen internationaal opererende ondernemingen hebben de onderliggende verrekenprijzen direct invloed op de winst en daarmee op de belastingheffing in het land waar een entiteit gevestigd is. Een belangrijke reden om uw verrekenprijzenbeleid op orde te hebben, is het optimaliseren van de effectieve belastingdruk.

Een consistent verrekenprijzenbeleid kan u in internationale situaties helpen efficiënt gebruik te maken van de verschillende belastingwetgevingen in de landen waar u actief bent. Op die manier kunt u uw wereldwijde effectief te betalen belasting optimaliseren.

Nationale situaties

Hoewel transfer pricing met name relevant is in internationaal verband, is het hanteren van een
consistent verrekenprijzenbeleid ook van belang als binnen de groep enkel sprake is van in Nederland gevestigde vennootschappen. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van intra-groepsfinancieringen. Daarnaast kan uw verrekenprijzenbeleid in nationale situaties bijdragen aan het optimaliseren van uw effectieve belastingdruk.

Aangescherpte voorwaarden

De documentatieverplichtingen voor internationaal opererende ondernemingen zijn, vanwege internationale regelgeving, verder aangescherpt.

  • Vanaf € 50 miljoen omzet 
    Internationaal opererende ondernemingen met minimaal € 50 miljoen omzet moeten een zogenaamd groepsdossier (masterfile) en een lokaal dossier (local file) in hun administratie opnemen.
  • Meer dan € 750 miljoen omzet
    Voor multinationale ondernemingen met een geconsolideerde omzet van meer dan € 750 miljoen geldt daarnaast een verplichte Country-by-Country reporting (CbC).

Sancties

Als u geen masterfile, local file en een CbC rapport (indien van toepassing) opmaakt en indient, riskeert u zowel een bestuurlijke boete van maximaal € 20.250 als strafrechtelijke sancties.

Afspraken met de Belastingdienst

Om onverwachte fiscale correcties en boetes te voorkomen, kunnen ondernemingen in internationale situaties gebruikmaken van zogenoemde Advance Pricing Agreements (APA). U heeft dan de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met de Nederlandse Belastingdienst (en optioneel de buitenlandse fiscale autoriteit) over verrekenprijzen. Daarmee voorkomt u vervelende discussies achteraf. 

Meer informatie

Wilt u meer weten of transfer pricing of ondersteuning bij complexe grensoverschrijdende fiscale vraagstukken? Neem contact op met Jeroen Geers, manager Belastingadvies, via telefoonnummer 013-4647288 of stuur Jeroen een mail.

Wilt u meer weten over transfer pricing? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jeroen
Portretfoto van Jeroen Geers
Manager Belastingadvies
Bel
013-4647288
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan