Toestemming van beide ouders belangrijk bij schenking

4 januari 2019
Artikel

Bent u getrouwd of geregistreerd partner en wilt u een hoge schenking doen aan uw kind(eren)? Dan is het belangrijk om vooraf toestemming te vragen aan uw echtgenoot of geregistreerd partner. Doet u dit niet? Dan kan de schenking na overlijden alsnog teruggedraaid worden.

Portretfoto van Aafje van de Waterbeemd
Geschreven door:
Aafje van de Waterbeemd Senior belastingadviseur
Ouders in gesprek met adviseur over schenking

Wel of geen toestemming schenkingen

Bij het doen van schenkingen aan kinderen wordt vaak gebruikgemaakt van schenkvrijstellingen. Als u als ouder schenkingen doet aan uw kinderen, hoeft uw echtgenoot hier bij gebruikelijke, niet bovenmatige schenkingen geen toestemming voor te geven. Of een schenking niet bovenmatig is, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Voor ongebruikelijke, grote schenkingen moet u wel toestemming geven. Een voorbeeld van zo’n schenking is de schenkingsvrijstelling voor eigen woning van € 102.010

Terugdraaien schenking na overlijden

In de praktijk komt het soms voor dat bij een overlijden andere erfgenamen de schenking willen terugdraaien. Om ervoor te zorgen dat de hoge schenking aan een kind niet vernietigd kan worden bij uw overlijden, is het belangrijk dat uw echtgenoot schriftelijk toestemt met deze schenking. Als een schenking is gedaan van een en/of rekening van de ouders, dan is dit niet voldoende. Dit blijkt uit recente rechtspraak.    

U kunt problemen voorkomen. Leg bij het doen van schenkingen vooraf goed vast onder welke voorwaarden de schenking plaatsvindt en laat deze voor toestemming tekenen door beide ouders.

 

Wilt u ondersteuning en/of advies over schenken? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Aafje
Portretfoto van Aafje van de Waterbeemd
Senior belastingadviseur
Bel
0492-579853
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan