Toekomstplannen? Ga niet alleen uit van positieve scenario’s

17 mei 2022
Blog

Als bedrijfsadviseur zie ik het overal. Agrariërs met ambitieuze toekomstplannen. De een wil graag een bedrijf overnemen, de ander heeft zijn zinnen gezet op uitbreiding. Helaas loopt dat niet altijd zoals gedacht. Onverwachte ontwikkelingen zijn vaak de oorzaak. Goed dus om u daarop voor te bereiden.

Profielfoto van Paul Bosch
Neem contact op met:
Paul Bosch Senior agrarisch bedrijfsadviseur
jonge landbouwer

Mooie plannen

Het zit misschien wel in de aard van ons mensen. Altijd uitgaan van het positieve. We maken graag plannen, zowel privé als zakelijk, en baseren die bij voorkeur op optimistische scenario’s. Ik zie het regelmatig in mijn werk als agrarisch adviseur. Akkerbouwers die erop rekenen dat hun zoon of dochter het bedrijf gaat overnemen, om daarna van hun pensioen te gaan genieten. Of jonge veehouders die als kind al wisten dat zij ooit het bedrijf van hun ouders zouden gaan overnemen om het daarna naar hun hand te zetten. En hoe mooi dergelijke plannen ook zijn, uitkomen doen ze niet altijd. Onverwachte tegenslagen zijn daar vaak de oorzaak van. En die kunnen hard aankomen.

Ander perspectief

De afgelopen tijd hebben we allemaal ervaren hoe het is om met tegenspoed geconfronteerd te worden. Het coronavirus heeft ons leven volledig op zijn kop gezet. Wie had dat twee jaar geleden voor mogelijk gehouden? Maar ook andere gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat we onze plannen moeten bijstellen. In de privésfeer kan dat bijvoorbeeld een ongeluk zijn, waardoor u niet meer zo hard kunt werken als u gewend was. Of een echtscheiding of overlijden, waardoor plannen om samen een bedrijf op te bouwen ineens in een ander perspectief komen te staan. Maar ook ontwikkelingen verderaf kunnen van invloed zijn. Een voorbeeld daarvan is de varkenspest die hopelijk niet verder oprukt vanuit Polen en Duitsland.

Andere toekomst

Het is zeker niet mijn bedoeling om hier allerlei doemscenario’s te gaan bedenken, maar uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om er rekening mee te houden dat het leven anders kan lopen. Toen mijn vrouw overleed, veranderde alles. Tot dat moment was ik er altijd van uitgegaan dat ik nog een aantal jaren zou werken om daarna samen leuke dingen te gaan doen. Die plannen vielen ineens in duigen. En hoe ging ik überhaupt invulling geven aan al die avonden die we altijd gezellig samen doorbrachten? Het was voor mij een wake-up call. Ik werd gedwongen na te denken over een andere toekomst.

Even een stap achteruit

Ik weet inmiddels hoe belangrijk het is om af en toe even stil te staan en na te denken over wat nu écht belangrijk is in het leven. En dat zou iedereen moeten doen. Stel uzelf dus af en toe wat kritische vragen. Wordt u nog blij van het bedrijf waaraan u jaren gebouwd heeft? Is de verhouding werk-privé wel op orde? Besteedt u voldoende tijd aan uw gezin? En zou u in uw hart eigenlijk liever niet iets heel anders willen doen? Ik adviseer mijn klanten regelmatig om ondanks die waan van de dag, toch even een stap achteruit te doen. Houd bij tijd en wijle uw plannen nog eens kritisch tegen het licht. Zoek af en toe iemand op die u kunt vertrouwen om samen te sparren over de toekomst. En bent u nog jong? Zorg er altijd voor dat u een opleiding doet en een diploma achter de hand heeft. Ook als u al van jongs af aan weet dat uw toekomst in de agrarische sector ligt. Dan bent u beter voorbereid mocht uw pad er ineens anders uitzien.

Ik hoop natuurlijk van harte dat alle toekomstplannen die u heeft gaan uitkomen. Maar wilt u toch eens om tafel om na te denken over een plan B? Gewoon omdat dat ook voor rust kan zorgen? Ik hoor het graag!

Meer weten?

Neem contact op met Paul Bosch, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0651185632 of stuur Paul een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Paul
Profielfoto van Paul Bosch
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
040-2942741
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan