Toekomstgericht ondernemen: groei door bedrijfsovername

2 november 2016
Artikel

Oude businessmodellen verdwijnen en nieuwe modellen ontstaan. De voorbeelden van Apple, Google, Airbnb en Uber kent u allemaal. En hoewel u zich als ondernemer misschien niet direct met deze bedrijven kunt identificeren, kunt u de ontwikkelingen niet negeren.

Portretfoto van Gert Jan van den Berg
Gert Jan van den Berg Senior corporate finance adviseur
Een tablet met groeicijfers door bedrijfsovername

Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat de zogenoemde vierde industriële revolutie de arbeidsmarkt en bedrijfsmodellen ingrijpend zal veranderen. "Nu de technologie vele aspecten van ons leven verandert, veranderen industrieën en bedrijven ook", benadrukt trendwatcher Richard van Hooijdonk. Tot 2020 zullen wereldwijd zo’n 7,1 miljoen banen geautomatiseerd of overbodig worden. Veel tussenhandelaren en -personen zijn in de toekomst niet meer nodig.

Het is daarom tijd om kritisch naar de toekomst van uw onderneming te kijken. Heeft u de kennis in huis om richting de toekomst te kunnen groeien? Of heeft u uitbreidingsplannen? Een bedrijfsovername kan een oplossing zijn om uw onderneming toekomstbestendig te maken. Bijvoorbeeld om de afzetmarkt te vergroten of een belangrijk distributiekanaal in handen te krijgen.

Goede voorbereiding essentieel bij een bedrijf kopen

Een bedrijf kopen is niet iets wat u van de een op de andere dag doet. Het vraagt om de nodige kennis en is maatwerk. Ook is het afhankelijk van uw specifieke wensen. In welke sectoren bent u geïnteresseerd? Welke bedrijfsomvang en welke bedrijfsstructuur en -cultuur passen bij uw bestaande onderneming? Het is belangrijk om voor dit proces een adviseur in te schakelen die u helpt bij het opstellen van een zoekprofiel en het vinden van een geschikte onderneming. 

Maar ook het vervolgtraject behoeft de nodige begeleiding. Er moet een bedrijfswaardering worden opgesteld van de onderneming die u wilt kopen, waarna de onderhandelingen eigenlijk pas beginnen. Uiteindelijk wordt er een intentieverklaring opgesteld waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Afhankelijk van uw vermogenspositie gaat u naar een bancaire instelling, of een andere kredietverstrekker, om de financiering van de bedrijfsovername te regelen. En ook een boekenonderzoek is noodzakelijk voordat u tot de definitieve koop van het bedrijf kunt overgaan.

Laat u adviseren

Het kopen van een bedrijf is een manier om groei te kunnen realiseren, maar een bedrijfsovername is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Er komen veel verschillende aspecten bij kijken. Het vergt financiële, fiscale en juridische expertise. Laat u daarom adviseren in de aanloop naar en bij de uitvoeren van een bedrijfsovername.

Wilt u meer weten over bedrijfsovername? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Gert Jan
aanmelden evenement ABAB

Wilt u inspiratie en tips opdoen over groei, innovatie en toekomstgericht ondernemen?

Meld u aan voor het ABAB jaarcongres Forward Thinking!
Meer over het ABAB jaarcongres Forward Thinking
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan