Tips voor toepassing werkkostenregeling

31 januari 2020
Artikel

Als werkgever past u verplicht de werkkostenregeling (WKR) toe. U hoeft in principe niet meer per werknemer en per vergoeding te beoordelen of deze wel of niet belast is, maar kunt een percentage van 1,2% van de totale loonsom belastingvrij vergoeden. 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Telefoon van personeel valt onder de werkkostenregeling

De werkkostenregeling

Onder de werkkostenregeling (WKR) is het essentieel dat u weet welke vergoedingen en verstrekkingen u geeft aan uw medewerkers. Maak daarom een inventarisatie van alle personeelsverstrekkingen, zoals mobiele telefoons, een personeelsfeest, een kerstgeschenk, een cursus, een kostenvergoeding of een fiets van de zaak. 

Vervolgens stelt u belastingvrije forfaitaire ruimte vast binnen uw bedrijf. In 2019 bedraagt deze 1,2% van uw totale fiscale loonsom. Vervolgens bepaalt u hoe uw personeelsverstrekkingen zich verhouden tot de ruimte van 1,2%. Dit kan aanleiding geven om uw arbeidsvoorwaarden aan te passen om optimaal gebruik te maken van de werkkostenregeling (WKR). Deze inventarisatie vormt de basis om bepaalde vergoedingen en verstrekkingen wel of niet toe te wijzen aan de vrije ruimte. 

Gebruikelijkheidscriterium

Het gebruikelijkheidscriterium geldt voor het aanwijzen van vergoedingen en verstrekkingen als eindheffingsbestanddeel. Dit betekent dat het gebruikelijk moet zijn dat de werkgever de eventuele belastingheffing over een vergoeding of verstrekking voor zijn eigen rekening neemt. Een afwijking van maximaal 30% is hierbij toegestaan. Twijfelt u over de vraag of wat u verstrekt of vergoedt aan u werknemer binnen deze norm valt, neem dan contact op met onze specialist loonbelasting. 

Onbelaste vergoeding personeel

Houd gedurende het jaar bij in hoeverre de vrije ruimte in de werkkostenregeling wordt benut. Houd hierbij ook rekening met de komende uitgaven die ten laste van de vrije ruimte komen, zoals een kerstpakket of een personeelsfeest. Heeft u nog ruimte over aan het einde van het jaar? Deze ruimte kunt u benutten voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de zogenoemde gebruikelijkheidstoets. De Belastingdienst beschouwt een bedrag van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar als gebruikelijk. 

Toepassing werkkostenregeling bij borrel of feest

Wilt u een borrel of feest geven? Organiseer dit dan op uw eigen bedrijf in plaats van op een externe locatie. De kosten van een feest op de eigen werkplek blijven buiten de vrije ruimte van de werkkostenregeling. U moet dan alleen een bedrag van € 3,35 toevoegen aan de WKR-pot als tijdens het feest een maaltijd wordt geserveerd. Dit forfait is aanzienlijk goedkoper dan de werkelijke waarde van de maaltijd. 

Meer weten over de werkkostenregeling?

Door slim om te gaan met de werkkostenregeling kunt u fiscaal voordeel behalen. Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Neem contact op met Ronald van Leeuwen via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Download het whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling: belangrijke aandachtspunten

Download hier het whitepaper
Downloaden whitepaper 10 tips over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling (WKR)

10 tips voor een goede implementatie van de werkkostenregeling
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan