Tips voor het verrekenen van ondernemingsverliezen

29 oktober 2021
Artikel

Vanaf 1 januari 2022 vervalt de termijn voor voorwaartse verrekening van verliezen. Voor verliezen die zijn geleden in 2013 en latere jaren is er dan geen beperking meer in de tijd.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
op laptop verrekenen van ondernemingsverliezen

Verliesrekening in de vennootschapsbelasting

Vanaf 2022 wijzigen de regels voor de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting. De beschikbare verliezen kunnen dan voor 100% verrekend worden met de belastbare winst voor zover deze niet meer bedraagt dan € 1.000.000. Is uw winst hoger dan € 1.000.000? Dan mag u maximaal 50% daarvan verrekenen met de beschikbare verliezen uit andere jaren. Daar staat tegenover dat de termijn van zes jaar voor de voorwaartse verliesverrekening komt te vervallen. Voor verliezen die zijn geleden in 2013 en latere jaren is er dan geen beperking meer in de tijd.

Verliezen uit 2012

Verliezen die uw onderneming in 2012 heeft geleden, kunnen uiterlijk in 2021 verrekend worden. Is de belastbare winst in 2021 onvoldoende om de verliezen volledig te kunnen verrekenen? Dan zullen de verliezen in zoverre definitief verloren gaan (‘verdampen’). Soms zijn er mogelijkheden om de winst te verhogen zodat de verliezen wel verrekend kunnen worden; overleg zo snel mogelijk met uw belastingadviseur welke mogelijkheden er in uw situatie zijn.

Verliesrekening in de inkomstenbelasting

Als ondernemer in de inkomstenbelasting geldt dat uw verliezen verrekenbaar zijn met de winsten van de drie voorafgaande jaren en de negen volgende jaren. Dat wijzigt niet in 2022.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het behalen van fiscaal voordeel? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail.

Bekijk alle fiscale eindejaarstips. 

Wilt u meer weten over verrekenen van ondernemingsverliezen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan