Teeltmanager gevraagd

18 mei 2022
Blog

Teeltmensen zijn schaars. Vaak wordt dit als een belemmering voor verdere groei gezien. Wegkopen bij collega’s is aan de orde van de dag. Daarbij neemt het aantal schoolverlaters met een tuinbouwopleiding al jaren af.

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Teeltmanager gevraagd

Ik vraag me steeds meer af of we niet in de verkeerde richting zoeken. Het aanbod is nu eenmaal klein. Wat veel belangrijker is, is dat de techniek met alle moderne hulpmiddelen enorm veranderd is. We zoeken de verkeerde mensen en die moeten ook nog duur betaald worden. We hebben juist jonge data-analisten nodig: mensen die processen kunnen optimaliseren en die moderne technieken met data kunnen optimaliseren. We laten zelfs moderne techniek onbenut doordat we hier niet de juiste mensen voor aannemen. Telen in een gesloten systeem vraagt om andere mensen dan telen op de traditionele manier. Daarom gaan bepaalde ontwikkelingen in het buitenland sneller dan in Nederland. Het buitenland heeft die traditionele teeltmensen niet en moet wel andere keuzes maken. Hier geldt de wet van de remmende voorsprong.

Hoger rendement met data-analyse en procesoptimalisatie

Groene vingers blijven natuurlijk wel belangrijk, maar dit is wel aan te leren. Data-analyse en procesoptimalisatie zijn absoluut noodzakelijk om de toekomst concurrerend tegemoet te gaan. Het is al vaak aangetoond dat het consequent toepassen van data een hoger rendement geeft dan de huidige toptelers kunnen realiseren. Het gaat al lang niet meer om de hoogste productie, het gaat om het realiseren van doelen. Zo is de klantvraag steeds meer bepalend: wanneer leveren we welke producten? Hoeveel energie mogen we gebruiken en tegen welke prijs? Deze uitgangspunten zijn grillig. Door data-analyse en procesoptimalisatie kunnen we hier beter op inspelen.

Voorkom dezelfde fouten

In de praktijk hoor ik vaak dat de natuur heel wispelturig is en dat je een teelt niet voor 100% kunt plannen. Dat klopt helemaal. Des te zorgelijker is dat ik bedrijven regelmatig dezelfde fouten zie maken. Een bepaald weertype in het voorjaar met een bepaalde gewasstand komt weinig voor en verdwijnt daardoor uit de dagelijkse routine van de teeltman. Door te werken op basis van goede data, kunt u dergelijke fouten voorkomen. Het gaat om het managen van deze wispelturigheden. Moderne hulpmiddelen met anders opgeleide mensen zijn de sleutel tot toekomstig succes! Zoekt u nog steeds een teeltmanager? Of gaat u uw vacature wijzigen?

Dit blog verscheen eerder op GoedemorgenSierteelt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het zoeken naar de juiste mensen? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over het zoeken naar de juiste mensen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan