‘Techniek zorgt altijd voor opschudding’

9 augustus 2019
Referentie

Als er één bedrijf het toonbeeld is van innovatief en toekomstgericht ondernemen, dan is het PAL-V. Het bedrijf ontwikkelde één van de eerste vliegende auto’s voor de consumentenmarkt. Eind 2018 zullen de eerste Personal Air and Land Vehicles op de weg en in de lucht verschijnen. Sinds 2007 is het bedrijf van algemeen directeur Robert Dingemanse klant van ABAB Accountants en Adviseurs. “We zijn snel internationaal gegaan en ABAB groeide daarin met ons mee.”

 

In gesprek met:
Robert Dingemanse, PAL-V
Robert Dingemanse CEO PAL-V

Helemaal nieuw is het idee van een vliegende auto niet. De manier van ontwikkelen is wel nieuw. PAL-V ging niet uit van een idee voor het eindproduct, maar bekeek wat mogelijk was binnen de geldende regelgeving. Dingemanse: “Vliegen met kleine vliegtuigen zorgt voor een mobiliteitsprobleem. Je vertrekt niet waar je wilt vertrekken en je kunt niet landen waar je wilt landen. We besteedden jaren aan het nadenken over hoe je vliegen en rijden combineert.” 

Internationaal

Sinds 2007 maakt PAL-V gebruik van verschillende diensten van ABAB. Eén van de partners van Dingemanse was al klant en dus was de keuze snel gemaakt. ABAB biedt de ondernemers ondersteuning bij de financiële administratie, het samenstellen van de jaarrekeningen, het doen van de aangiftes vennootschapsbelasting en de salarisverwerking. Daarnaast adviseerde ABAB het bedrijf over P&O-zaken, automatisering, subsidies en internationaal ondernemen. 
ABAB International begeleidde in samenspraak met accountancy het omzetten van de onderneming naar een structuur van meerdere bv’s. Dingemanse: “De werkzaamheden die jullie voor ons uitvoeren, doe ik liever niet zelf. Wij besteden veel van onze werkzaamheden uit en deze administratieve taken horen daarbij. PAL-V is snel internationaal gegaan. ABAB groeide daarin mee.” Dingemanse waardeert het dat onder meer relatiemanager Loek van Sluisveld een goede sparringpartner is. “Tijdens gesprekken op initiatief van ABAB kijken we waar we staan en wat we nodig hebben. Dat werkt prettig.”

Bruikbaar

Vooralsnog komen de meeste bestellingen voor de PAL-V uit Nederland. Vorig jaar startte de ondernemer daarom met een speciale vliegschool om toekomstige gebruikers te leren hoe je vliegt in het voertuig. Een tweede vliegschool is in oprichting. “Vliegen moet je leren. Ons model is zeker geen helikopter. Sterker nog: ons voertuig vliegt veel makkelijker, stiller, goedkoper en veiliger dan een helikopter en dat maakt hem dus veel bruikbaarder.”
Het prototype heeft inmiddels zijn rij- en vliegtesten achter de rug. Nu gaat de productie van start. Dingemanse: “In de luchtvaart ontwikkel je onderdeel voor onderdeel, daarna breng je alles bij elkaar en kun je gaan testen. Onze onderdelen komen vanuit de hele wereld, het assembleren gebeurt in Nederland. Eind 2018 hopen we de eerste voertuigen aan klanten te kunnen leveren.”

Techniek zorgt voor opschudding

Dingemanse heeft één tip voor innovatieve start-ups. “Ga uit van de geldende regels en begin op basis daarvan met ontwikkelen, niet andersom. Wij ontwikkelden alle techniek met een prototype dat we meteen konden certificeren binnen de bestaande regels. Als je het andersom doet, moeten er regels aangepast worden. Die wedstrijd ga je niet winnen.” Daarnaast gaat de ondernemer uit van het principe ‘de vent maakt de tent’. Simpel gezegd: als je geen goed team kunt verzamelen, wordt het niets, al heb je nog z’n goed idee. Dingemanse liet om deze reden eerder al goede ideeën schieten. “Ik heb altijd ondernomen op gebieden waar nieuwe techniek grote of kleine revoluties tot gevolg heeft. Techniek zorgt nu eenmaal voor opschudding.”

Nieuw tijdperk

De overheid is een grote financier van het project. Daarnaast heeft het bedrijf veel particuliere investeerders. “We werken nu toe naar de eerste leveringen, daarna willen we gaan leveren aan de wereldmarkt. De start van een nieuwe markt verloopt altijd langzaam, maar dit is nog maar ons eerste product. We denken een succesvol idee in handen te hebben. Een verkoopteam van acht mensen houdt zich momenteel over de hele wereld bezig met de verkoop. De eerste 15 stuks à € 500.000 zijn al verkocht en dat aantal neemt snel toe. Klanten zijn vaak ondernemers die er willen zijn bij de start van een nieuw tijdperk.”

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan