Symposium Cultureel financieel gezond ondernemen

13 september 2019
Artikel

Op dinsdag 10 september 2019 vond het symposium Cultureel financieel gezond ondernemen plaats in het TextielMuseum in Tilburg. Met een mooie opkomst, een interessante rondleiding door het museum én zeer inhoudelijke presentaties is dit een succesvol begin van een – wat ons betreft – jaarlijkse bijeenkomst. Download de sheets van de presentaties onderaan deze pagina.

Portretfoto van Geert Siefken
Neem contact op met:
Geert Siefken Relatiemanager
Geert Siefken

Weven, breien, borduren, tuften

Voorafgaand aan de presentaties krijgen degenen die het TextielMuseum (nog) eens willen zien, verdeeld in twee groepen een rondleiding. De metafoor met het inhoudelijke deel van het programma dringt zich al snel op: ontrafelen, uitpluizen en structureren van draden tot prachtige stoffen, kledingstukken en wandkleden. Dát is precies wat onze specialisten doen met de uitdagingen die zij in hun vakgebied tegenkomen.

Diep de inhoud in

Geert Siefken, relatiemanager kunst, cultuur en religie bij ABAB trapt af en geeft het woord aan Carel Heijs, hoofd bedrijfsvoering van Stichting Mommerskwartier, waaronder ook het museum valt. Hij geeft een kijkje achter de schermen van het TextielMuseum. Hij vertelt over de mooie opdracht die het TextielLab deed voor de LocHal in Tilburg, namelijk de enorme gordijnen die de ruimte opdelen.

Sprekers tijdens symposium cultureel financieel gezond ondernemen

Rolverdeling

Daarna komen de specialisten van ABAB aan het woord. Onze jurist Maria de Gruijter - Nauta gaat in op het thema governance. Ze adviseert om zorgvuldig stil te staan bij de rolverdeling binnen de organisatie. De afbeelding waarop Fokke en Sukke zich afvragen wat de Raad van Toezicht eigenlijk doet, is zo gek nog niet!

Contact met de Belastingdienst

Belastingadviseur Mark Broekhuizen bespreekt de vennootschapsbelasting. Wanneer is een onderneming nu precies vpb-plichtig? En hoe zit het als een organisatie verschillende activiteiten ontplooit? Een goed contact met de Belastingdienst kan zo zijn voordelen hebben, hoewel de strikte uitleg van wet- en regelgeving niet altijd gunstig uitpakt.

Stroomschema als toetje

Jason Vollering is ook belastingadviseur en gaat in op de btw. Hij benadrukt het belang van een goede administratie. Voor welk doeleinde zijn bepaalde investeringen gedaan? Zorg dat ook leveranciers hun geleverde diensten goed beschrijven! Jason sluit af met twee indrukwekkende stroomschema’s die u zelf kunt doorlopen.

Bijbel van René

Hoewel het programma een klein beetje uitloopt, is er nog volop aandacht in de zaal voor René Smittenberg. Er worden scherpe vragen gesteld, net als bij de overige sprekers overigens. René wijst meermaals op zijn 1500 pagina’s tellende bijbel: Richtlijnen voor de jaarverslaglegging. Hij merkt op dat veel organisaties uitgaan van richtlijn 640 terwijl ze in feite onder 630 vallen. Tot slot stelt hij dat consolidatie sneller aan de orde is dan soms gedacht wordt. Geeft hetzelfde bestuur met dezelfde raad van toezicht leiding aan twee stichtingen? Dan is consolidatie in de meeste gevallen verplicht!

Download de presentaties

Heeft u de bijeenkomst niet kunnen bijwonen en bent u toch benieuwd naar de inhoud? Of wilt u de sheets graag nog eens doornemen? Download de presentaties.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van het symposium?

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Siefken
Relatiemanager
Bel
076-5438065
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan