Succes procedures melkveefosfaatreferentie

3 augustus 2017
Artikel

De Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft recent een beslissing genomen in het kader van de Wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij. ABAB heeft voor diverse klanten procedures gevoerd bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven tegen de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie met 2013 als referentiejaar. Voor de eerste melkveehouders is een positief resultaat bereikt. Zij hebben een nieuwe beslissing ontvangen met extra toegekende referentieruimte.

Portretfoto van Anita van Bavel
Geschreven door:
Anita van Bavel Senior jurist
Melkvee

De procedures rondom de melkveefosfaatreferentie lopen al sinds 2015. In deze procedures heeft het College van Beroep aan RVO.nl opgedragen om een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen. Het College heeft geoordeeld dat het ministerie onvoldoende gekeken heeft of de vastgestelde melkveefosfaatreferentie op bedrijfsniveau wegens bijzondere omstandigheden leidt tot een individuele en buitensporige last. Is er daadwerkelijk sprake van een individuele en buitensporige last? Dan moet de melkveefosfaatreferentie, zolang niet voorzien is in maatregelen ter compensatie van die last, buiten toepassing worden gelaten.

De nieuwe beslissing heeft voor een aantal melkveehouders tot een positief resultaat geleid. Zo is er een ontheffing voor de melkveefosfaatreferentie vastgesteld. Hierbij is rekening gehouden met hogere dieraantallen door bedrijfsuitbreiding waarvoor verplichtingen waren aangegaan. Dit biedt perspectief voor de resterende procedures die ABAB namens haar klanten voert. Melkveehouders die een procedure voeren, ontvangen de komende periode bericht. Conclusie: u hoeft zich dus niet altijd neer te leggen bij de wetgeving.

 

Wilt u meer weten over de procedures melkveefosfaatreferentie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anita
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan