Subsidiekansen voor horecaondernemers 2019

24 januari 2019
Artikel

De overheid stimuleert duurzaamheid en innovatie bij ondernemers. Ook binnen de horeca zijn er verschillende subsidiemogelijkheden als u investeert in duurzame of energiezuinige bedrijfsmiddelen of in uw personeel. Er zijn in 2019 in ieder geval twee subsidieregelingen gericht op personeel beschikbaar.

Portretfoto Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Twee horeca-ondernemers in gesprek

Fiscale voordelen

Door te investeren in milieuvriendelijke of duurzame bedrijfsmiddelen kunt u fiscale voordelen behalen. Investeringen die hiervoor in aanmerking komen, staan op de Energielijst en Milieulijst van het betreffende jaar.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie Investeringsaftrek (EIA) kunt u toepassen op de aanschaf- en voortbrengkosten van duurzame of energiebesparende bedrijfsmiddelen. Deze investeringen staan op de Energielijst 2019. De EIA is een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek bedraagt in 2019 45%.

Enkele voor de horeca interessante EIA-investeringen:

 • gasgestookte (stoom)convectieoven
 • energiezuinige professionele koel- of vrieskast
 • inductie bak- of kookplaat
 • infrarood salamander met pandetectie
 • inductie frituurtoestel
 • isolatie bestaande constructie
 • ledverlichting
 • infraroodpanelen

Milieu-investeringsaftrek (MIA\Vamil)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kan worden toegepast op de aanschaf- en voortbrengkosten van innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Deze investeringen staan op de Milieulijst 2019. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen, verschilt per investering. Voor de MIA geldt, afhankelijk van de investering, een aftrekpercentage van 13,5%, 27% of 36%. Daarnaast is het voor veel van de in de lijst opgenomen investeringen mogelijk om het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig af te schrijven.

Enkele voor de horeca interessante Mia\Vamil investeringen:

 • glasversnipperaar voor horecabedrijven
 • verwerkingsinstallatie voor keukenafval
 • elektrische bestelauto
 • elektrische aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu
 • bakfiets met trapondersteuning
 • landschapselementen en vergroening gevels, muren en daken
 • bouwen volgens duurzaamheidscodes

Personeel

Uw personeel is uw visitekaartje. In de horeca zijn de representativiteit en kwaliteit van personeel essentieel voor het behalen van resultaat. De overheid helpt u als ondernemer graag bij het opleiden en behouden van vitaal en gemotiveerd personeel. Er zijn in 2019 twee subsidieregelingen gericht op personeel beschikbaar.   

Praktijkleren

Ook in 2019 is het mogelijk om voor de begeleiding van leerling-werknemers op uw bedrijf subsidie te ontvangen. Bent u een erkend leerbedrijf en begeleidt u een leerling die een BBL-opleiding volgt, dan kunt u per jaar maximaal €2.500 aan subsidie ontvangen. De subsidie kan jaarlijks aan het eind van het schooljaar worden aangevraagd.

Duurzame inzetbaarheid personeel

Het Europese Sociale Fonds stimuleert werkgevers om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Wilt u met behulp van een externe arbeidsdeskundige werken aan de gezondheid, vitaliteit of ontwikkeling van uw personeel? Dan is deze subsidie wellicht interessant voor u. Een gemiddeld traject duurt een jaar en 50% van de te maken kosten zijn subsidiabel. Het is nog niet bekend wanneer de volgende openstelling van deze subsidie is. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over subsidiekansen voor horecaondernemers? Neem dan contact op met Mariska Teurlings via telefoonnummer via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska. Zij adviseert u graag over de subsidiemogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
073-6465336
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan