Subsidie voor duurzame investeringen in agribusiness

15 april 2022
Artikel

Zoals in elke sector, zijn er ook in agribusiness stimuleringsregelingen om duurzaamheid te bevorderen. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Portretfoto van Geert Hanegraaf
Neem contact op met:
Geert Hanegraaf Senior Relatiemanager
groene wereld

Subsidie voor PV-installatie en warmtepomp

Voor bedrijfspanden ligt het plaatsen van zonnepanelen als verduurzamingsmaatregel voor de hand.  Tot en met aansluitingen van 3x 80 ampère kunt u 45,5% Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Let wel op: u moet uw aanvraag indienen binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting. Is uw verbruik vorig jaar 50.000 kWh of meer geweest, dan kunt u er ook voor kiezen de ISDE-subsidie aan te vragen. De hoogte van deze subsidie is € 125 per kWp. Let op: deze subsidie moet vooraf op basis van een offerte worden aangevraagd.

Na de aanleg van uw eigen zonnepanelen(PV)-installatie, kunt u deze goed combineren met de aanschaf van een warmtepomp. Ook daarvoor bestaan specifieke subsidieregelingen (EIA of ISDE).

Subsidie voor elektrisch aangedreven mobiele voer- en werktuigen

Inmiddels zijn er voor elektrisch aangedreven voertuigen elf categorieën beschikbaar waarvoor u minimaal 27% Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt krijgen. Dit kan nog oplopen naar 45% MIA en 75% Vamil bij laadpunten voor zware elektrische voertuigen en mobiele werktuigen. Bekijk vooraf goed de verschillende opties, zodat u weet welke regeling voor u van toepassing is.

Elektrische bedrijfsauto’s

In 2022 kunt u voordeel behalen bij de zakelijke aanschaf van een elektrisch voertuig. Dat kan op twee manieren. Naast de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunt u subsidie aanvragen via de SEBA-regeling. Door gebruik te maken van deze subsidieregeling kunt u per voertuig maximaal € 5.000 subsidie ontvangen. Let goed op de volgorde waarin beide regelingen aangevraagd moeten worden!

Ook waterstofauto’s en andere duurzame vervoersoplossingen, zoals auto’s op zonne-energie, komen in aanmerking voor fiscaal voordeel.

In 2022 zal naar verwachting ook de elektrische vrachtwagen de Nederlandse wegen gaan veroveren. Naast een subsidiebedrag kunt u bij aanschaf van zo’n vrachtwagen ook fiscaal voordeel ontvangen. Een volledig elektrische of door waterstof aangedreven vrachtwagen komt in aanmerking voor 45% MIA.

Regeling schoon en emissieloos bouwmaterieel (SSEB)

Voor bedrijven met de juiste SBI-code zijn in deze categorie drie subsidiesporen:

  1. Aanschafsubsidie voor nieuwe, emissieloze bouwmachines die gebruikt worden in de bouw, inclusief het ombouwen van nieuwe machines vóór aflevering aan de gebruiker;
  2. Retrofitsubsidie voor bestaand bouwmaterieel dat omgebouwd wordt naar emissieloos of schoner wordt gemaakt door de installatie van een NOx-nabehandelingssysteem;
  3. Innovatiesubsidie voor het doorontwikkelen van nieuwe emissieloze technieken (inclusief oplossingen voor laden op de bouwplaats), zodat ze nog gedurende de looptijd van de regeling in de praktijk toegepast kunnen worden.

De subsidie bedraagt maximaal 40% of 50% van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met een verbrandingsmotor, verminderd met 11,25% forfaitaire MIA tot een bedrag van € 300.000.

Meer informatie of advies

Elke subsidieregeling heeft specifieke voorwaarden waaraan u moet voldoen om succesvol subsidie aan te vragen. Zorg dat u goed geïnformeerd bent voor u investeert in een duurzaam bedrijfsmiddel. Neem voor meer informatie of advies contact op met Geert Hanegraaf, relatiemanager agribusiness, via telefoonnummer 06-51352745 of stuur Geert een e-mail.

Wilt u meer weten over subsidie voor duurzame investeringen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan