Storting op derdenrekening notaris verlaagt box 3-grondslag niet

10 oktober 2019
Artikel

Een storting op de derdenrekening van een notaris met als omschrijving ‘agiostorting’ is geen reden voor een verlaging van de box 3-grondslag. De storting leidt niet tot een afname in het vermogen, aldus de Hoge Raad.

Portretfoto van Robert Gall
Geschreven door:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Box 3-grondslag

Welk vermogen valt in box 3?

De grondslag voor de berekening van het box 3-inkomen is het vermogen dat u op 1 januari van een bepaald jaar heeft. Dit is de peildatum van uw vermogen. Vermogen dat u in een bv stort, behoort niet meer tot uw box 3-vermogen. Maar wat als het vermogen op de peildatum nog op een derdenrekening van de notaris staat? Volgens de Hoge Raad kan dit vermogen dan nog wel tot het box 3-vermogen behoren.

Casus

Op 31 december 2012 richt meneer X een bv op. Op dezelfde dag stort X een bedrag van € 1.500.000 op een derdenrekening van de notaris die de bv heeft opgericht. De omschrijving van de overboeking bevat de naam van de nieuwe bv en de term ‘agiostorting’. Op 21 januari 2013 wordt het bedrag overgemaakt naar de bankrekening van de nieuwe bv. De peildatum van het vermogen van meneer X voor 2013 is 1 januari 2013. Op die dag staat de agiostorting nog op de derdenrekening van de notaris. De Belastingdienst stelt dat de storting op dat moment nog tot het vermogen van meneer X behoort. Het bedrag behoort daarom tot de box 3-grondslag over 2013.

Het oordeel

In de akte van oprichting van de bv stond niet dat meneer X verplicht was tot het doen van een agiostorting. Deze verplichting bleek ook niet uit de statuten van de bv en was ook niet vastgelegd in een overeenkomst. Uit het e-mailverkeer tussen X en de notaris volgde daarnaast ook niet dat X met de bv een verplichting tot agiostorting was aangegaan.

Een notaris mag alleen een betaling doen vanaf een derdenrekening in opdracht van de rechthebbende. In dit geval was X de rechthebbende, ook na de storting. Aangezien X op 1 januari nog geen verplichting was aangegaan tot het doen van een agiostorting, kon X op dat moment nog beschikken over het geld. Het bedrag dat op de derdenrekening staat, behoort daarom op 1 januari 2013 nog tot het box 3-vermogen van X.

Gevolgen

Het is niet zonder meer mogelijk om belastingheffing in box 3 te vermijden door geld te storten op een derdenrekening van een notaris. Van belang hierbij is of u een verplichting bent aangegaan met uw bv -of een andere partij- waardoor u niet meer zelf over het geld kunt beschikken. Zorg er daarom voor dat u in voorkomende gevallen de gemaakte afspraken goed schriftelijk vastlegt. Trieste conclusie voor X: als hij zijn stortingsverplichting vóór eind 2012 in een schriftelijk document had vastgelegd, zodat deze afdwingbaar was, dan zou zijn belastingdruk in box 3 over 2013 wel een stuk lager zijn geweest.

Heeft u vragen over de gevolgen van deze uitspraak voor uw situatie? Neem dan contact op met Robert Gall via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail.

Wilt u meer weten over de box 3-grondslag? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Senior belastingadviseur
Bel
024-6485808
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan