Stoppen met een onderneming, hoe bereidt u zich voor?

1 juni 2023
Blog

Vroeg of laat moet u concreet na gaan denken over het stoppen met uw onderneming. Of dit nu vrijwillig gebeurt door het over te dragen aan uw kinderen, het bedrijf te verkopen aan een externe partij of onvrijwillig door ziekte, overlijden of een faillissement. Het is belangrijk dat u op een dergelijke situatie voorbereid bent. Wij geven u een aantal tips die u op weg helpen.

Portretfoto van Gert Jan van den Berg
Gert Jan van den Berg Senior corporate finance adviseur
Man die zich voorbereidt op het stoppen met zijn onderneming

Vrijwillig stoppen: maak uw onderneming verkoopklaar

Als u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, van uw oude dag wilt gaan genieten of uw bedrijf kunt verkopen tegen gunstige voorwaarden, is het belangrijk om hier tijdig op te anticiperen. Het is meestal geen beslissing die u van de ene op de andere dag neemt. Daarom kunt u zich op tijd voorbereiden. Dit noemen wij het verkoopklaar maken van uw onderneming. Het verkoopklaar maken van uw onderneming levert vaak een hogere verkoopopbrengst op. Het vereenvoudigt niet alleen het verkoopproces; in veel gevallen profiteert uw organisatie er direct van.

Onvrijwillig stoppen: schakel op tijd hulp in bij een negatieve financiële situatie

Als ondernemer is het ontzettend lastig om een negatieve financiële situatie van uw bedrijf te erkennen. Het is immers uw levenswerk en u wilt er alles aan doen om uw bedrijf te kunnen voortzetten. Wacht in het geval van een te lage winstgevendheid echter niet te lang met het nemen van maatregelen en schakel op tijd hulp in. Voor u het weet is het te laat en heeft u zelf geen invloed meer op wat besloten wordt. In het geval van een faillissement zal een curator alleen bezig zijn met hoe de crediteuren kunnen worden afgelost en staat uw persoonlijke belang absoluut niet voorop. Als u moet stoppen in geval van ziekte of overlijden wilt u uiteraard dat u uw onderneming zo goed mogelijk kunt overdragen aan een collega of familielid.  

Aantrekkelijk verkoopaanbod: toets de aantrekkelijkheid van het aanbod

Een koper die uw onderneming tegen zeer gunstige voorwaarden van u wilt overnemen, komt vaak voor u onverwacht. Misschien bent u op dat moment nog niet met een overname bezig en is uw onderneming niet verkoopklaar, maar is het aanbod wel zo aantrekkelijk dat u het serieus wilt overwegen. U heeft dan misschien minder voorbereidingstijd, maar u moet wel de tijd nemen om het aanbod goed te beoordelen. Schakel hier professionele hulp voor in en verlies uw persoonlijke situatie niet uit het oog. Wat is uw persoonlijke perspectief na de verkoop van uw bedrijf? Wilt u door het bedrijf te verkopen financieel onafhankelijk worden, nog binnen het bedrijf werkzaam blijven of ziet u het als een mooie mogelijkheid om weer iets nieuws te starten? Kortom, is het aanbod echt zo aantrekkelijk als het in eerste instantie lijkt?

Begin nu al met de voorbereiding

Stoppen met een onderneming kan op verschillende manieren en in verschillende situaties. In alle gevallen is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Zeker om ervoor te zorgen dat bij een daadwerkelijke overname emoties niet de overhand krijgen. Ook als u nog niet over stoppen nadenkt, is het belangrijk om uw bedrijf te optimaliseren. Zo profiteert u hier direct van en heeft u een voorsprong wanneer een verkoop of bedrijfsovername wel aan de orde komt. Met de voorbereidende fase begint u bij voorkeur zo’n vijf jaar van te voren. Het is hierbij belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:

  • Zorg voor een optimale juridische en fiscale structuur;
  • Elimineer onnodige kosten;
  • Neem voorsprong met een managementinformatiesysteem;
  • Creëer gunstige commerciële randvoorwaarden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verkoopklaar maken van uw onderneming? Neem contact op met Gert-Jan van den Berg via telefoonnummer 013-4647238 of stuur Gert-Jan een e-mail.

Wilt u meer weten over stoppen met uw onderneming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Gert Jan
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu