Stimuleren van creativiteit en innovatie tijdens thuiswerken

29 juni 2021
Artikel

Ben Tiggelaar is een autoriteit op het gebied van leiderschap en verandering. De gedragswetenschapper ging tijdens zijn presentatie op ABAB jaarcongres Forward Thinking in op ‘samenwerking, leiderschap en innovatie, anno straks’. Hij besprak de toekomst van thuiswerken en vertelde hoe we creativiteit en innovatie beter kunnen organiseren.

Spreker Ben Tiggelaar tijdens Forward Thinking

Thuiswerken belangrijke arbeidsvoorwaarde voor toekomst

Tiggelaar haalde meerdere onderzoeken (nationaal en internationaal) aan, waaruit blijkt dat de meerderheid van thuiswerkers deze flexibiliteit ook in de toekomst wil houden. Zij zien dit als een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor de toekomst. De productiviteit voor voornamelijk individuele taken is iets gestegen het afgelopen jaar. Mensen geven aan dat zij zich over het algemeen thuis beter kunnen concentreren dan op kantoor. Wel lijdt de samenwerking onder het thuiswerken.  

Een succes maken van thuiswerken

Om een succes te maken van thuiswerken zijn er volgens Tiggelaar vier elementen van belang: sociaal contact, geestelijke gezondheid, fysieke gezondheid en de juiste tools. Tiggelaar legt elk aspect uit en geeft voorbeelden om daar creatief mee om te gaan. Met behulp van Mentimeter zorgt de spreker voor veel interactie tijdens zijn presentatie. Zo geven de meeste deelnemers aan dat er nog veel te verbeteren valt aan het sociale contact, gevolgd door de juiste tools, geestelijke gezondheid en op het laatst fysieke gezondheid.

Succesvol innoveren

Uit onderzoek blijkt dat 25% van het succes van innovatie voortkomt uit investeringen in technologie. Maar liefst 75% komt uit het investeren in mensen. Veel mensen die in de creatieve business werken, zijn ervan overtuigd dat er ontmoetingen nodig zijn om tot creativiteit te komen. Ook de deelnemers van het congres Forward Thinking zijn het daarmee eens. Gelukkig heeft Tiggelaar de nodige tools om de creativiteit van mensen maximaal te benutten, ook als ze thuiswerken.

  1. De juiste voorzitter. Vaak is de baas of teamleider ook de voorzitter van de vergadering. Tiggelaar roept op om te stoppen met deze traditie en op zoek te gaan naar de juiste facilitator in het bedrijf. Iemand die gesprekken kan faciliteren, tot afspraken komt en werkvormen weet om creativiteit te stimuleren.
  2. Wat was de vraag ook alweer? Complexe vragen vervangt ons brein automatisch door makkelijkere vragen. Dat kan er in een bedrijf voor zorgen dat overleggen alle kanten opgaan. ‘The main thing is to keep the main thing the main thing’, aldus Tiggelaar.
  3. Een minuut stilte. Om uit meerdere invalshoeken een situatie te bekijken, schrijft iedereen eerst in één minuut zijn of haar ideeën op. Daarna worden deze besproken. Op deze manier gaan er geen ideeën verloren.
  4. Zendtijd delen, vragen, waarderen. Om creativiteit te stimuleren, is het belangrijk dat mensen hun ideeën, kritiek, feedback en fouten durven te delen. De facilitator zorgt ervoor dat de zendtijd tijdens overleggen evenredig wordt verdeeld. Hij of zij stelt vooral vragen en waardeert degene die antwoord geeft voor hun inbreng.
  5. Creatieve technieken. Reacties die beginnen met ‘nee, want’ of ‘ja, maar’ slaan de creativiteit dood. Spreek eens af met elkaar om overal op te reageren met ‘ja, en’.  

Lerende houding

De gedragswetenschapper sluit zijn interactieve presentatie af met de volgende woorden: “Dit is een tijd waarin het ontzettend belangrijk is om een lerende houding aan te nemen. We moeten 100% van de beslissingen nemen met 50% van de kennis en informatie. Dat vraagt van ons dat we ons iedere dag aanpassen en creatief zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan