Stappenplan voor keuze pensioenregeling

6 januari 2019
Artikel

Wilt u als ondernemer uw medewerkers een pensioenregeling bieden? Doorloop deze vijf stappen om de juiste pensioenregeling te selecteren.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Blokjes die een stappenplan vormen

Stap 1: controleer of een pensioenregeling verplicht is

U bent in Nederland alleen verplicht om een pensioenregeling aan te bieden als er een cao van toepassing is of als er vanuit de sector een verplicht bedrijfstakpensioenfonds (BPF) van kracht is. Controleer daarom eerst of uw onderneming verplicht is een pensioenregeling te treffen. Treft u geen regeling terwijl dit wel verplicht is, dan kunt u geconfronteerd worden met hoge rekeningen van bijvoorbeeld een bedrijfstakpensioenfonds.

Is er geen verplichting? Dan is het aan u of u een regeling beschikbaar stelt aan uw medewerkers. Het pensioen kan naast een inkomen voor de oude dag ook een voorziening bieden voor nabestaanden of een aanvulling op het inkomen bij arbeidsongeschiktheid. 

Stap 2: kies een passend pensioensysteem

Er zijn verschillende pensioensystemen mogelijk:

  • Gegarandeerde regeling waarbij de werkgever de opbouw van het pensioen koppelt aan het salaris en de diensttijd van de werknemer. Met deze regeling krijgt de werknemer een gegarandeerd pensioen.  De kostprijs van deze regeling wordt onder andere bepaald door de actuele marktrente. Daardoor zijn de pensioenlasten van deze variant minder voorspelbaar.
  • Beschikbare premieregeling waarbij de werkgever jaarlijks een bepaald percentage van het salaris als premie beschikbaar stelt voor pensioenopbouw. De pensioenuitvoerder belegt deze premie tijdens de werkzame periode. De werknemer bouwt zo kapitaal op, waarmee hij op de pensioendatum een pensioen aankoopt. Deze variant biedt beheersbare en voorspelbare pensioenlasten.

Stap 3: bepaal toezegging van de arbeidsvoorwaarde pensioen

Naast sparen voor later is het ook belangrijk om te kijken naar de voorzieningen die u uw werknemers wilt bieden bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Collectief regelen van deze verzekeringen is vaak voordelig voor uw werknemers.

Stap 4: kies een geschikte pensioenuitvoerder

Heeft u de uitgangspunten voor uw pensioenregeling duidelijk voor ogen? Dan gaat u op zoek naar een geschikte pensioenuitvoerder. Naast de kosten en uitvoerbaarheid van de regeling spelen bij de selectie ook zaken als een goede communicatie, service, administratie en de kwaliteit en performance van de beleggingen een rol. Kies voor een uitvoerder die past bij de specifieke wensen en doelstellingen van uw organisatie en bovendien marktconform is. 

Stap 5: informeer uw werknemers

U heeft als werkgever een zorgplicht.  Dit betekent dat u uw werknemers moet informeren over de kenmerken van de pensioenregeling en de keuzemogelijkheden. Met op maat gesneden communicatie kunt u als werkgever uw medewerkers informeren en adviseren over pensioen. Zo kunnen uw medewerkers de pensioenregeling beter op waarde schatten. Uw betrokkenheid als werkgever zorgt ervoor dat u uw medewerkers aan de organisatie bindt. Een goede pensioenregeling zal naar verwachting steeds meer een onderscheidende arbeidsvoorwaarde worden waarmee u zich als werkgever kunt profileren.

Wilt u ondersteuning bij het kiezen van een pensioenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan