Stappenplan voor een succesvolle bedrijfsovername

4 mei 2022
Blog

Het kopen van een onderneming kent haken, ogen en succesfactoren. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een geschikt bedrijf dat aan uw wensen en behoeften voldoet. Doorloop deze drie stappen om te komen tot een succesvolle bedrijfsovername.

Portretfoto van Gert Jan van den Berg
Gert Jan van den Berg Senior corporate finance adviseur
Ondernemers in gesprek over de mogelijkheden van bedrijfsovername

Stap 1: Zoekprofiel

Een bedrijf kopen vraagt om de nodige kennis. Het is maatwerk en volledig afhankelijk van uw specifieke wensen. Welke sectoren interesseren u, welke bedrijfsomvang zoekt u, welke bedrijfsstructuur en -cultuur passen goed bij uw eventuele bestaande onderneming? Stel een duidelijk zoekprofiel op van de gewenste onderneming.

Stap 2: Selecteer potentiële bedrijven

Selecteer bedrijven die aan uw zoekprofiel voldoen. Laat u hierbij ondersteunen door een professional in bedrijfsaankopen. Zij hebben een uitgebreid netwerk en databases waarop een goede selectie gemaakt kan worden. Dit overzicht vormt de ‘longlist’. Vervolgens selecteert u de bedrijven die benaderd gaan worden. Deze geselecteerde bedrijven vormen de ‘shortlist’ en worden benaderd om een kennismakingsgesprek te initiëren. Na dit gesprek en bij wederzijdse interesse kan het vervolgtraject worden ingezet.

Stap 3: Vervolgtraject

In het vervolgtraject moet een bedrijfswaardering opgesteld worden. Waarna onderhandelingen met de verkoper gevoerd worden. Leg tussentijdse afspraken vast. Aan het einde van het onderhandelingstraject moeten de afgesproken zaken in samenwerking met een jurist vastgelegd worden in een intentieverklaring. Afhankelijk van de te kopen onderneming moet u een boekenonderzoek (due diligence) laten verrichten ter controle van de verstrekte gegevens. Na eventuele heronderhandelingen naar aanleiding van het boekenonderzoek, wordt de definitieve overeenkomst opgesteld en wordt indien nodig de gang naar de notaris gemaakt. Het uiteindelijke doel is het sluiten van een voor u goede deal en het realiseren van een goede overnameovereenkomst met de nodige garanties.

Financieringsexpertise

Bij de aankoop van een onderneming vormt de zakelijke financiering een belangrijk onderdeel. Laat u adviseren en ondersteunen bij de financieringsaanvraag door de adviseurs van ABAB Corporate Finance.

Meer informatie

Wilt u ondersteuning of advies bij het kopen van een bedrijf? Neem contact op met Gert-Jan van den Berg, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647238 of stuur Gert-Jan een e-mail

Wilt u ondersteuning of advies bij bedrijfsovername? Gert-Jan helpt u graag verder!

E-mail Gert Jan
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu