Stand van zaken zzp-dossier

20 september 2022
Artikel

Het kabinet wil uiterlijk per 1 januari 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid. Eerst moeten er duidelijke regels en een gelijker speelvel tussen werknemers en zelfstandigen komen.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Laptop

Kamerbrief

Er zijn met Prinsjesdag geen nieuwe maatregelen aangekondigd in het zzp-dossier. Wel heeft het kabinet in juni 2022 via een Kamerbrief laten weten dat er eerst duidelijke regels moeten komen om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.

Gelijk speelveld contractvormen

Het kabinet wil maatregelen treffen voor een gelijker speelveld voor contractvormen in het arbeidsrecht, in de sociale zekerheid en in de fiscale behandeling. Bijvoorbeeld door de fiscale regelingen van werkenden meer gelijk te trekken en de sociale zekerheid voor zelfstandigen te versterken (verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen). Daarnaast moet er meer duidelijkheid komen over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer of als zelfstandige.

Opheffen handhavingsmoratorium

Voordat het handhavingsmoratorium volledig wordt afgeschaft, moet duidelijk zijn hoe de handhaving goed kan plaatsvinden. Hierbij doet de Belastingdienst een uitvoeringstoets en worden ook UWV, de Nederlandse Arbeidsinspectie en sociale partners betrokken. Het kabinet heeft de ambitie uitgesproken om uiterlijk per 1 januari 2025, of zoveel eerder als mogelijk, het handhavingsmoratorium op te heffen en het toezicht bij de Belastingdienst te versterken.

Meer weten?

Werkt u met zzp’ers en wilt u weten hoe u voorkomt dat er later problemen ontstaan? Onze belastingadviseurs helpen u graag met het opstellen van een overeenkomst. Neem voor meer informatie of advies contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2023

Wilt u meer weten over de webmodule beoordeling arbeidsrelatie (WBA)? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan