Second opinion bedrijfswaardering: in uw belang?

12 februari 2018
Artikel

Waardebepaling is een zeer belangrijk onderdeel van het proces van onder andere de aan- en verkoop van een bedrijf. De uitkomst helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Als ondernemer schakelt u hiervoor vaak uw vertrouwde adviseur in. U gaat ervan uit dat het resultaat, de waarde, correct is. Maar wat als uw huidige adviseur niet objectief kan zijn? Of als u twijfelt aan de uitkomst van de waardering? Dan kan het in sommige gevallen van substantieel belang zijn om een second opinion uit te laten voeren.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Geschreven door:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Middelen om bedrijfswaardering te berekenen

Persoonlijke interpretatie van aannames

Bij bedrijfswaardering wordt er vaak gebruikgemaakt van een rekenmethode die uitgaat van toekomstige vrije geldstromen. Om deze geldstromen te bepalen, doet een specialist aannames in overleg met u als ondernemer. Zo worden er aannames gedaan over onder andere marktontwikkelingen, het personeelsbestand in de toekomst en uw vaste leveranciers en afnemers. Als ondernemer kijkt u in de regel optimistisch naar de toekomst. Het is tenslotte uw onderneming. De specialist heeft een objectieve blik en stelt kritische vragen over uw toekomstvisie. Er is altijd een verschil in persoonlijke interpretatie van de aannames. Die kan immers per specialist verschillen. Het is dan ook mogelijk dat er verschil zit tussen de waardering van de ene of de andere specialist.

Wanneer een second opinion?

Het kan in bepaalde gevallen verstandig zijn om een second opinion uit te voeren:

  • U wilt uw onderneming verkopen, maar vraagt zich af of uw huidige, vertrouwde adviseur een juiste waardering heeft uitgebracht op basis waarvan de vraagprijs in de markt kenbaar wordt gemaakt. Het is natuurlijk uiterst belangrijk dat u bij het in de verkoop brengen van uw bedrijf direct de juiste indruk achterlaat bij potentiële kopers.
  • U heeft onenigheid met uw zakelijk partner, familieleden of andere belanghebbenden en u wilt de samenwerking beëindigen. Er zijn dan tegenstrijdige zakelijke belangen. Het is verstandig als partijen zich door verschillende adviseurs laten begeleiden, om zo hun eigen belangen optimaal te laten behartigen.
  • U raakt verwikkeld in een echtscheiding en uw partner heeft recht op een deel van de waarde van uw bedrijf. In de praktijk wendt u zich dan tot uw adviseur voor de waardering van uw bedrijf. Conformeert u zich beiden schriftelijk aan de uitkomst van de waardering? Dan is er niets aan de hand. Is er onenigheid, dan kan uw huidige advieskantoor niet voor u beider belangen opkomen. Zowel uzelf als uw partner zijn immers klant. In dit geval is het advies voor één van beiden een ander kantoor te selecteren.
  • Bij overlijden, in verband met de successiewet en mogelijke erfenis.

Laat u goed adviseren

Een second opinion brengt extra kosten met zich mee, maar kan in sommige gevallen van substantieel belang zijn. Kijk verder dan uw huidige adviseur. Stel uzelf de vraag of uw huidige specialist een voldoende onafhankelijke positie in kan nemen of ingenomen heeft. Voorkom dat u zichzelf in de vingers snijdt in een situatie die voor u vaak cruciaal is in de fase waarin u bent beland met uw bedrijf.

Wilt u een second opinion aanvragen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan