Schenkingsvrijstelling eigen woning 2020: maximaal € 103.643

13 mei 2020
Artikel

In 2020 mag u maximaal € 103.643 schenken via de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. De regeling lijkt simpel, maar het benutten van de vrijstelling is niet zo vanzelfsprekend als op het eerste gezicht lijkt.

Portretfoto van Marloes Brands
Neem contact op met:
Marloes Brands Belastingadviseur, estate planner
Ouder en kind in gesprek over schenkingsvrijstelling

Schenkingsvrijstelling: voorwaarden

U kunt gebruikmaken van de schenkingsvrijstelling als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De persoon die de schenking ontvangt is op het moment van schenking tussen de 18 en 40 jaar oud. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee;
 • Het bedrag wordt gebruikt voor:
  • de aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen woning;
  • het aflossen van de eigenwoningschuld;
  • de aflossing van de restschuld van een eerder verkochte eigen woning;
  • het afkoopbedrag van rechten van erfpacht, opstal of beklemming.
 • De persoon die de schenking ontvangt gebruikt het geld uiterlijk in 2022;
 • De persoon die de schenking ontvangt heeft niet eerder een verhoogde schenkingsvrijstelling gebruikt. Dat is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie of een belastingvrije schenking die hij/zij vrij mag besteden. Als deze vrijstelling is gebruikt, mag hij/zij niet ook nog eens kiezen voor de vrij te besteden schenkingsvrijstelling of de vrijstelling voor een dure studie. 

U mag de schenking spreiden over drie opeenvolgende jaren. De laatste termijn moet wel voor het veertigste levensjaar zijn gestort. Ook kan de schenking aan iedereen worden gedaan. Niet alleen door ouders aan kinderen. Geeft elke ouder een schenking? Dan moeten deze schenkingen bij elkaar opgeteld worden. Dit geldt ook als de ouders zijn gescheiden. Overigens mag bij een schenking in 2020 aan een kind van € 103.643 een bedrag van € 26.457 vrij worden besteed. Bijvoorbeeld: een auto, een vakantie of tuinaanleg. Het resterende bedrag van € 77.186 moet wel worden besteed aan de eigen woning. Het schenkingsbedrag van € 26.457 is de algemene eenmalige vrijstelling voor kinderen.

Laat u als ondernemer adviseren over de schenkingsvrijstelling

Naast de hoogte van de schenkingsvrijstelling, gelden er nog een aantal voorwaarden voor schenking. Het kan dan gaan om de termijn waarin de diverse bestedingen moeten plaatsvinden, maar ook in het mogelijk herroepen van de schenking. Door de verschillende mogelijkheden, zoals het opnemen van een uitsluitingsclausule, is het verstandig als ondernemer advies te vragen aan een expert. Doe dit voordat u de schenking doet. Kunt u geen gebruikmaken van de verhoogde schenkingsvrijstelling? Er zijn mogelijke alternatieven! 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de schenkingsvrijstelling? Neem contact op met Marloes Brands, belastingadviseur en estate planner, via telefoonnummer 040-2942666 of stuur een e-mail.

Wilt u meer weten over de schenkingsvrijstelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marloes
Portretfoto van Marloes Brands
Belastingadviseur, estate planner
Bel
040-2942666
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan