Schenkbelasting verhoogt verkrijgingsprijs AB-aandelen niet

27 september 2021
Artikel

Heeft u aanmerkelijkbelangaandelen geschonken gekregen? Onlangs besliste Rechtbank Gelderland dat betaalde schenkbelasting de verkrijgingsprijs van deze aandelen niet verhoogt.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
twee mensen in gesprek

Aanmerkelijk belang

Als u, eventueel samen met uw fiscale partner, een belang van meer dan 5% heeft in een bv, dan heeft u een aanmerkelijk belang. Dit kan ook al het geval zijn als u over 5% van een bepaald soort aandelen of opties op aandelen beschikt.

Verkrijgingsprijs AB-aandelen

De fiscale verkrijgingsprijs van de aandelen is het bedrag waarvoor u de aandelen koopt (de aankoopprijs). In bepaalde situaties gelden andere regels, bijvoorbeeld als u aandelen geschonken heeft gekregen. Heeft de schenker als gevolg van de schenking moeten afrekenen over het geschonken aanmerkelijk belang, dan geldt voor de ontvanger van die schenking de waarde in het economische verkeer van de geschonken aandelen als verkrijgingsprijs. Bepaalde kosten kunnen deze verkrijgingsprijs verhogen. De fiscale verkrijgingsprijs vormt uiteindelijk de basis bij het bepalen van het fiscaal belastbaar voordeel bij onder andere de verkoop van de aandelen of opheffing (liquidatie) van de vennootschap: hoe hoger de verkrijgingsprijs, hoe lager uw voordeel uit aanmerkelijk belang en hoe lager dus ook de verschuldigde inkomstenbelasting

Uitspraak rechtbank Gelderland

In een zaak kreeg een persoon, X, aanmerkelijkbelangaandelen geschonken. Volgens X behoorde de daarover betaalde schenkbelasting tot de verkrijgingsprijs van zijn aanmerkelijk belang. De inspecteur ziet het echter anders en dit meningsverschil leidt tot een procedure bij de rechtbank. Deze oordeelt dat zowel schenk- als eventuele erfbelasting niet tot de ten laste van de verkrijger komende kosten behoren. Directe belastingen, maar ook schenkbelasting, worden namelijk niet tot de bedrijfskosten of kosten van de verwerving gerekend. Daarom kan de schenkbelasting de verkrijgingsprijs van de aandelen niet verhogen.

De wet- en regelgeving omtrent aanmerkelijk belang en de fiscale verkrijgingsprijs daarvan is complex. Laat u zich daarom adviseren door onze belastingadviseurs!

Meer weten?

Wilt u meer weten over het schenken van aanmerkelijkbelangaandelen? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een e-mail.

Wilt u meer weten over de schenkbelasting verkrijgingsprijs AB-aandelen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan