Schenk een vrijgesteld kerstpakket

23 september 2019
Artikel

Sinds enkele jaren geldt de werkkostenregeling (WKR) voor alle werkgevers. Onder de werkkostenregeling zijn er mogelijkheden om een kerstpakket te geven zonder dat hierover belastingheffing is verschuldigd.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
calculator

Kerstpakket in vrije ruimte

In principe moet onder de werkkostenregeling een kerstpakket individueel belast worden bij uw medewerkers. U houdt dan loonheffing in op het loon van uw medewerkers en uw medewerkers betalen belasting over hun kerstpakket. Omdat dit voor een kerstpakket ongebruikelijk is, willen de meeste werkgevers het kerstpakket onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR. Dit kan alleen als u de waarde van het kerstpakket als eindheffingsbestanddeel vooraf aanwijst in de vrije ruimte. In dat geval is het kerstpakket onbelast als het totaal aan aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen dit jaar niet hoger ligt dan 1,2% van uw totale fiscale loonsom. Is dit bedrag hoger, dan betaalt u 80% eindheffing.

Let op!

Afhankelijk van uw totale fiscale loonsom en uw overige aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen, betaalt u dus maximaal 80% belasting over de waarde van het kerstpakket. Bij overschrijding van de beschikbare vrije ruimte, kunnen de kosten van een kerstpakket met een waarde van € 100 tot wel € 180 bedragen!

Tip: In 2020 wordt de vrije ruimte van de werkkostenregeling verruimd. Bij een loonsom van € 400.000 of meer scheelt dat € 2.000. Uitstellen van een personeelsverstrekking loont de moeite. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een nieuwjaarsgeschenk als alternatief voor het kerstpakket.

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Download het whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling: belangrijke aandachtspunten

Download hier het whitepaper
Downloaden whitepaper 10 tips over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling (WKR)

10 tips voor een goede implementatie van de werkkostenregeling
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan