Scenario-analyse energie in de glastuinbouw

13 juli 2022
Artikel

De energiekosten blijven de komende tijd ongekend hoog. Het is niet meer de vraag of het u gaat raken, maar wanneer! Wat kunt u nog doen? Zijn er alternatieven of aanpassingen mogelijk en welk financieel effect hebben die? Kortom, kunt u de energieproblematiek nog de baas?

Portretfoto van René Boots
Neem contact op met:
René Boots Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Zonnepanelen en windmolen

In een eerder artikel over de energieproblematiek in de glastuinbouw adviseerde ik ondernemers om de tijd te nemen voor een grondige scenario-analyse. Vorig jaar werd u relatief laat in het jaar geconfronteerd met de hoge energiekosten. Dit jaar kunt u de ervaring van afgelopen seizoen meenemen om tijdig een weloverwogen keuze te maken. We hebben nog steeds te maken met (dag)gasprijzen die veelvuldig de € 1/m³ overstijgen.

Gaat u op dezelfde manier verder?

Dus wat nu te doen voor komend jaar? Het zaaiseizoen staat alweer voor de deur. Met de ervaring van het huidige seizoen in het achterhoofd, moet u zich afvragen: kan en wil ik überhaupt wel op vergelijkbare wijze het seizoen ingaan?
Heeft u voldoende buffer en goede verwachtingen voor komend jaar? Dan kunt u het seizoen weer ‘als vanouds’ opstarten, zelfs als het afgelopen teeltjaar niet geheel naar wens is verlopen. Uiteraard kunt u hier en daar nog finetunen op basis van de opgedane ervaringen. Wellicht kunt u ook - beter dan voorheen - in gesprek gaan met uw afnemer(s) voor betere (prijs)afspraken. Kijk daarnaast voortdurend of, rekeninghoudend met uw warmte- en/of belichtingsvraag en hoe uw bedrijf geoutilleerd is (wel/geen wkk bijvoorbeeld), nieuwe posities voor 2023 en verder interessant zijn voor uw bedrijf om vast te leggen. Kunt en wilt u meedoen met noodstroomvermogen tegen een maandelijkse vergoeding?

Rigoureuze keuzes

Is de remweg er duidelijk niet of minder, verloopt de teelt in dit seizoen moeizamer, of blijven de verwachtingen onzeker? Dan zijn rigoureuze keuzes op z’n plaats. Het kan helpen om hierover te sparren met derden en kritisch te bekijken welke scenario’s er dan nog zijn. Laat deze ook doorrekenen en kom zo tot een weloverwogen beslissing. Twijfel is een slechte raadgever. Als u eenmaal een beslissing heeft genomen, handel er dan ook naar. Als de teelt meer naar tevredenheid is verlopen, zullen de keuzes waarschijnlijker minder ingrijpend zijn. Maar ook dan kan het nuttig zijn een scenario-analyse te doen om te kijken welke keuze het best verwachte rendement oplevert.

Alternatieve energiebronnen

Ik merk in de praktijk dat steeds meer tuinders op zoek zijn naar passende alternatieve energiebronnen. Ondernemers willen duidelijk minder afhankelijk zijn van het gas (richting de toekomst), maar willen zeker ook geen nieuwe, te grote afhankelijkheid creëren door bijvoorbeeld fors over te gaan op elektrificatie. Het heeft de voorkeur om te kiezen voor meerdere alternatieven en de flexibiliteit om hiertussen te switchen. Ook hier is een scenario-analyse op z’n plaats, net als het sparren met derden en ondersteuning van een onafhankelijke energieadviseur.

Kortom: begin tijdig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en maak voor uzelf een (grondige) scenario-analyse. Spar met derden over alternatieven en laat u waar nodig ondersteunen door een adviseur.

Meer weten?

Wilt u meer weten wat ABAB Agro Advies voor u kan betekenen? Neem contact op met René Boots, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 077-3217734 of stuur René een e-mail.

Wilt u meer weten over de energieproblematiek? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Boots
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
077-3217734
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu