Samenwerken in de tuinbouwsector: wie is de baas?

2 november 2022
Blog

Samenwerken is ondernemers in de tuinbouw met de paplepel ingegoten. Denk aan kennisuitwisseling in bedrijfsvergelijkingsgroepen, deelname aan werkgroepen van de veiling, het oprichten van inkooporganisaties, enzovoort. Maar wie is de baas in een samenwerking? En hoe blijft u de baas over uw corebusiness?

Portretfoto van Eric Flinterman
Neem contact op met:
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Samenwerken in de tuinbouwsector: wie is de baas?

Nieuwe vormen van samenwerken

De laatste jaren zien we nieuwe vormen van samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van afzet, innovatie en energie. Er is van oudsher een goede en open houding om samen te werken in de tuinbouwsector. Maar de tijden zijn veranderd. Veel samenwerkingsverbanden zijn praatclubs waarin de conservatieven het tempo bepalen. In een clubje met een aantal ondernemers wil niemand de baas zijn over de ander en niemand wil dat iemand anders de baas is over hem/haar. Daar zit nu precies het probleem. In veel samenwerkingsverbanden wordt niet adequaat gehandeld, terwijl dat op de eigen bedrijven wel gebeurt. Hoe kan een samenwerkingsverband nog succesvol zijn in een tijd waarin ontwikkelingen snel gaan en er regelmatig knopen moeten worden doorgehakt?

Consequente strategie

Mijn ervaring is dat samenwerkingsverbanden in veel gevallen traag zijn, er nauwelijks serieus wordt geïnvesteerd en daardoor eerder een ballast dan een aanwinst zijn voor het eigen bedrijf. Een succesvolle samenwerking vraagt om een goede strategie die consequent wordt uitgevoerd en bewaakt door iemand die directief optreedt en bevoegd is om beslissingen te nemen. Wilt u niet dat anderen belangrijke beslissingen kunnen nemen over zaken die veel impact op uw bedrijfsvoering kunnen hebben? Stop dan met samenwerken of begin er niet aan. Samenwerken kan veel opleveren, maar heeft ook zijn prijs.

Blijf de baas over uw corebusiness

U bent de baas en beslist wat u wel of niet wilt. Dit is de basis van wat u tot nu toe heeft bereikt. U maakt plannen en voert deze uit. De consequenties zult u altijd zelf voelen. Daarom neemt u goede beslissingen en stuurt u continu bij. Alles wat u doet en niet doet, merkt u in uw eigen portemonnee. Dat is de beste drive om goed te ondernemen. Houd dat vooral zo! Past samenwerken daar niet in, dan is dat prima.  Wilt u toch graag samenwerken? Zorg er dan voor dat u wel de baas blijft over uw corebusiness en dat u de samenwerking altijd kunt stopzetten. We leven in een snelle tijd waarin samenwerking zeker een bijdrage kan leveren, maar ook weer snel haar toegevoegde waarde verliest. Snel beslissen in deze snelle tijd is van levensbelang, ook als het om samenwerken gaat.

Dit blog verscheen eerder op goedemorgensierteelt.nl

Meer weten?

Wilt u hierover meer weten? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager, op telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu