Samenlevingscontract: geen partner voor Successiewet?
Partners die een samenlevingscontract laten opstellen bij een notaris, zijn niet automatisch ook partner voor de Successiewet, blijkt uit rechtspraak. Zij moeten dan uitdrukkelijk vastleggen dat zij zorgplicht voor elkaar hebben.


In deze zaak lieten twee partners in hun samenlevingscontract het volgende vastleggen: ‘Partijen wensen nadrukkelijk nu niet in deze akte een regeling te treffen of vast te leggen inzake de wijze waarop ieder van hen zal bijdragen in de kosten van de gemeenschappelijke huishouding. Zij wensen dit zelf in onderling overleg, buiten deze akte en de notaris te regelen.’
Gevolgen Successiewet
Op een later moment maakten zij zelf afspraken over de verdeling van de huishoudelijke lasten, maar deze lieten ze niet vastleggen. Dit had gevolgen voor de toepassing van de Successiewet. Zo kon de partner die al ouder was dan veertig jaar, geen gebruik maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling eigen woning voor een schenking die een van zijn ouders deed. Waren er afspraken geweest over de zorgplicht, dan kon wel gebruik worden gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling, als de partner jonger was dan veertig jaar.
Zowel de rechtbank als het hof concluderen in deze zaak namelijk dat partners geen partner zijn voor de Successiewet, omdat zij de zorgplicht nadrukkelijk hadden uitgesloten van het samenlevingscontract.
Advies over samenlevingsovereenkomsten
Kortom: laat u een samenlevingsovereenkomst opstellen? Zorg dan dat een gewenste zorgplicht wordt vastgelegd in de samenlevingsovereenkomst en voorkom problemen. Onze belastingadviseurs en juristen helpen u graag.
Neem voor meer informatie of advies contact op met Koen Jansen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531316 of stuur Koen een e-mail.