Salaris- en personeelsadministratie: zelf doen, uitbesteden of iets daar tussenin

11 juni 2023
Blog

Veel ondernemers kiezen ervoor hun salaris- en personeelsadministratie uit te besteden. Maar wat dat precies inhoudt, kan per bedrijf sterk verschillen. Ik krijg vaak de vraag wat de mogelijkheden zijn. Maar die worden echt bepaald door de persoonlijke wensen van de klant.

Portretfoto van Louise van Rooij
Neem contact op met:
Louise van Rooij Teamleider senior payroll professional
salarisadministratie online

Salarisadministratie: inzicht in belangrijkste kostenpost

Gelukkig komt het steeds minder vaak voor: bedrijven die hun salarisadministratie ‘over de schutting gooien’. Personeel is vaak de belangrijkste kostenpost voor ondernemers. En het is dus belangrijk daar grip op te houden. Wat zijn de kosten als ik een extra medewerker aanneem? En wat zijn de financiële gevolgen van ziekteverzuim? Voor ondernemers is het van essentieel belang altijd zicht te houden op hun (online) loonadministratie.

Online of selfservice

Bij ABAB Salaris- en Personeelsdiensten ondersteunen we veel verschillende bedrijven, van één tot vijfhonderd medewerkers. Bij de een nemen we de salarisadministratie voor een groot deel over, bij andere bedrijven voeren we slechts controlewerkzaamheden uit. Weten welke keuze het best past? Dat hangt helemaal af van de wensen die er zijn en de kennis die een organisatie in huis heeft. Maar waar een bedrijf ook voor kiest, dat inzicht in de salarisadministratie blijft. Daar zorgen onze pakketten ABAB Salaris Online en Selfservice voor.

Andere keuze

De keuze voor online of selfservice is dus helemaal aan de klant. We adviseren bedrijven hierover graag. Ook als de omstandigheden in de loop van de jaren wijzigen. Pas geleden had ik een klant met tachtig medewerkers. Zij verzorgden al jaren hun eigen salarisadministratie. Ze maakten daarvoor gebruik van onze Selfservice module en eenmaal per drie maanden voerden wij een controle uit. Door wisselingen bij het bedrijf werkte dat niet goed meer, we waren veel tijd kwijt om fouten te herstellen. Sinds kort zijn ze overgestapt op onze online versie en verzorgen wij de maandelijkse salarisstrook. Doordat we nu minder herstelwerkzaamheden hoeven uit te voeren, zijn ze zelfs goedkoper uit.

Continuïteit gewaarborgd

Kiezen klanten voor de Selfservice module, dan zorgen ze zelf voor de periodieke salarisverwerking. Denk aan salarisstroken, loon- en pensioenaangiften en jaaropgaven. Het is dan wel belangrijk dat er binnen het bedrijf voldoende expertise aanwezig is. Bij kleinere bedrijven ligt die kennis vaak bij één medewerker. Toch hoeft dat geen probleem te zijn. Mocht die persoon namelijk onverhoopt uitvallen, dan kunnen we altijd online meekijken en een van onze medewerkers tijdelijk detacheren als dat nodig is. Zo waarborgen we de continuïteit en hoeven onze klanten nooit bang te zijn dat die salarisstrook er niet op tijd is.

Samen op zoek naar beste oplossing

Op de vraag of een bedrijf zijn salarisadministratie moet uitbesteden of niet bestaat dus geen pasklaar antwoord. Ik vind het belangrijk om samen te bespreken welke mogelijkheid het best past. Zelf doen, uitbesteden of iets daar tussenin. En wat de uitkomst van zo’n gesprek ook is, één ding vind ik belangrijk. Had je vroeger op je rapport een zes, dan was dat voldoende. Maar als het om salarisstroken gaat, is er maar één cijfer mogelijk. En dat is een tien. Het is dus belangrijk om samen te onderzoeken hoe we die tien kunnen waarborgen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen.

Wilt u meer weten over het uitbesteden van uw salarisadministratie? Neem contact op met Louise van Rooij (Breda), via telefoonnummer 076-5438035 of stuur Louise een e-mail.

Wilt u meer weten over het uitbesteden van uw salarisadministratie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Louise
Portretfoto van Louise van Rooij
Teamleider senior payroll professional
Bel
076-5438035
Icoon quickscan personeelsbeleid

Quickscan Personeelsbeleid

Beter inzicht in uw personeelsbeleid
Quickscan invullen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu