Ruimte geven en nemen

11 oktober 2022
Artikel

“Is er een toekomst voor de agrarische sector?” Met deze vraag begint Cees Veerman zijn presentatie tijdens Forward Farming 2022. Met verschillende uitspraken legt de oud-minister van Landbouw en Voedselkwaliteit zijn visie uit op de toekomst van de sector.

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Cees Veerman

Cees Veerman benoemt een aantal zakelijke vraagstukken, zoals het stikstofprobleem, maar erkent dat er daarnaast ook sociaal-psychologische vraagstukken spelen. “Je hebt fysieke ruimte nodig om te ondernemen, maar je hebt ook ruimte nodig die je wordt gegund in de sector. Dat agrarische ondernemers ertoe doen.”

Verbinding

Veerman haalt tijdens zijn presentatie algauw een uitspraak aan van Johan Cruyff: ‘Je gaat het pas echt zien als je het doorhebt’. Hiermee refereert Veerman naar een samenleving waarin agrarische ondernemers niet altijd begrepen lijken te worden: “Je hebt geen contract met je bedrijf. Je bedrijf, dat ben je. Je gezin is daar onderdeel van. Die verbinding is iets wat de samenleving niet altijd doorheeft.”

Innovatie

De oud-minister spoort de ondernemers aan om vanuit een innovatieve blik naar hun bedrijf te kijken. “Een onderneming is in feite een verzameling van mogelijkheden. Er is kennis, kapitaal, grond en ervaring, maar wat doe je daarmee? Waarom niet herschikken en op een andere manier inzetten? Probeer wat anders en kijk wat het kan bieden.” Volgens Veerman is innovatie, naast ruimte krijgen, ook noodzakelijk in de landbouw van de toekomst.

Draagvlak

Veerman maakt zich sterk voor de boerensamenleving en zorgt hiermee voor verbinding tijdens Forward Farming. Veerman is dan ook niet bang om zijn mening te laten horen. De oud-minister sluit zijn presentatie af met bemoedigende woorden: “Laten we ons niet ontmoedigen. Er is, en dat weet ik zeker, draagvlak voor een boerensamenleving. Heb vertrouwen in de toekomst en deel het. Negativiteit bouwen we om in positiviteit voor deze prachtige sector. Ik blijf hiervoor strijden, ook al ben ik geen minister meer.”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan