Rokjesdag

28 maart 2017
Blog

Lente, rokjesdag, in de stad tijd voor een drankje op het terras. Voor de boer tijd om het land te bewerken, de basis voor het nieuwe groeiseizoen. Bepalend voor het financieel resultaat in het lopende jaar. Of toch niet? En is er anno 2017 meer te verdienen met het indienen van de Gecombineerde opgave, wat ook in deze periode moet gebeuren. 

Portretfoto van Ineke Couwenberg
Geschreven door:
Ineke Couwenberg Marktmanager agro
Tulpen op het land

Het indienen van een Gecombineerde opgave, gecombineerde data-inwinning, landbouwtelling, meitelling voor de ouderen onder ons, kent een lange geschiedenis. Had het invullen van de meitelling vroeger nauwelijks consequenties, tegenwoordig is dat wel anders. Eén kruisje vergeten kan zomaar duizenden euro’s schelen. En bij te laat inleveren gaat er een korting in procenten van het totale bedrag af.  

Door de data die een ondernemer invoert in de gecombineerde opgave, wordt zijn hele bedrijf gecontroleerd. De ondernemer laat op dat moment zien dat hij aan alle regelgeving voldoet. Dat geldt voor de gebruiksnormen in de meststoffenwet, maar ook voor het aantal dieren op peildata en de landbouwvrijstelling. Bovendien worden op basis van deze opgave betalingsrechten verzilverd. Het bedrag wat hiermee gepaard gaat bevat soms wel zes cijfers voor de komma. Het belang is dus enorm groot. 

Als ergens veel geld mee gemoeid is, brengt dat de creativiteit in ondernemers naar boven. De vraag wie de grond in gebruik heeft, is bijvoorbeeld op veel manieren in te kleuren. Naast zwart en wit, bestaat ook hier 50 tinten grijs. Maar is dit het soort spanning wat iemand op wil zoeken? Is een ondernemer zich bewust dat het hier gaat om valsheid in geschrifte? De indiener verklaart: Ik ben landbouwer en bekend met alle wet- en regelgeving op dit gebied. Bovendien heb ik alles volledig en naar waarheid ingevuld. En ook al gebeurt de ondertekening digitaal en voelt dat misschien anders dan het fysiek zetten van een handtekening. Dat is het niet!

Onze indruk is dat er nog weinig gecontroleerd wordt. De uitslag en de gevolgen voor een ondernemer die gecontroleerd is, blijft meestal binnenskamers. Ik zou bijna zeggen, helaas. Niet voor de betrokkenen, maar omdat dit de mentaliteit beïnvloedt. Het is al jaren goed gegaan en de buurman doet het ook op deze manier.   

De adviseur staat hiermee voor een lastig dilemma. Zijn persoonlijke integriteit én die van zijn organisatie wordt op de proef gesteld. Met de 4e tranche in de Algemene Wet bestuursrecht kan een bewust foutieve aangifte zomaar hele grote gevolgen voor hem hebben. Hij wordt als medepleger bij valsheid in geschrifte aangesproken. Terwijl hij enkel met goede bedoelingen zijn klant wilde helpen. Maar het is de vraag in hoeverre de klant de schuld op zich neemt als het misgaat. Of toch zijn eigen belangen voorop stelt...!

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ineke
Portretfoto van Ineke Couwenberg
Marktmanager agro
Bel
013-4647127
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan