Risicospreiding voor aardappeltelers

20 december 2018
Blog

De prijzen van de fabrieksaardappelen gaan het seizoen 2018-2019 in als hoog. De oorzaak daarvan is de aanhoudende droogte in juni, juli en augustus. Waren deze prijzen ook zo hoog geweest in een normaal groeiseizoen? Nee, zonder meer niet. Sterker nog, gezien het areaal aardappelen was de kans groot dat prijzen onder druk hadden gestaan. Prijzen van het seizoen 2017-2018 zouden dan aan de orde zijn. Moraal is dus dat we sterk afhankelijk zijn van het klimaat en het sentiment van de telers en handel.

Portretfoto van Frans van Wanrooij
Geschreven door:
Frans van Wanrooij Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Aardappelteelt

Tonnagecontracten zonder overmachtsclausule
Hoe hoog de contracten worden voor het seizoen 2019-2020 is nog onbekend. Wel wordt steeds duidelijker dat de Nederlandse verwerkende aardappelindustrie naar tonnagecontracten zonder overmachtsclausule wil, net als in België. Hierdoor wordt weer meer risico op het bordje van de Nederlandse akkerbouwer gelegd, want de afgesproken tonnages moeten geleverd worden. Kan men dit niet, dan gaat de verwerkende industrie inkopen in de markt en komt de rekening bij de akkerbouwer. Vele akkerbouwers hebben de afgelopen seizoenen niet veel verdiend. Degene die onvoldoende heeft kunnen beregenen en contracten hadden, ontvangen ook dit seizoen weer een beperkte hectare-opbrengst. Met het vooruitzicht van tonnagecontracten komen deze akkerbouwers nog moeilijker te zitten.

Risicospreiding
Wat is onze zekerheid nog als aardappeltelers? Bij overproductie is de kans op afkeur groot, bij ‘onderproductie’ kunt u niet meeprofiteren. Is het dan niet tijd om meer in de pool te doen? Of moet ik zelf weer aardappelen vrij gaan telen? De risico’s loop ik toch.

Prijzen voor pootgoed zijn hoog. Zeker voor de vroege aardappelen worden nog hogere prijzen verwacht. Er zijn meerdere seizoenen geweest waarin het pootgoed duur was, maar de consumptieaardappelen uiteindelijk achterbleven in prijs. In 1996 was dit ook het geval. Toen het seizoen op gang kwam, vielen de prijzen tegen.

De termijnmarkt kan een heel goed instrument zijn om in te zetten als risicospreiding. Op dit moment staat de termijnmarkt voor levering april op € 16,50. Dit is voor de meesten boven de kostprijs. Een gedeelte afdekken, zou een optie kunnen zijn. Het instrument termijnmarkt is ook goed in te zetten voor de maand augustus. Dan is al meer bekend over het groeiseizoen en de opbrengstverwachting. De termijnmarktprijs gaat dan al meer richting de werkelijke prijs.

Welke aflevermethode kiest u?
Vrij telen geeft natuurlijk veel risico, maar hoeveel meer risico loopt u bij nieuwe contracten? Het is belangrijk om te weten wat de kostprijs van uw aardappelen is en welke aflevermethode bij u past.

Wilt u weten wat voor u de beste afzetmethode is? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frans
Portretfoto van Frans van Wanrooij
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
073-6465347
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan