Renseigneringsverplichting: wijziging voor aanleveren van gegevens uitbetaalde bedragen aan derden

16 november 2022
Artikel

Betaalt u arbeidskrachten of dienstverleners die niet bij u in dienst zijn? Dan moet u de Belastingdienst uiterlijk 31 januari 2023 informeren over betalingen aan derden. De Belastingdienst stelde een handleiding op voor het aanleveren van deze informatie.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
gegevens aanleveren Belastingdienst

Wat houdt de renseigneringsverplichting in?

Sinds 1 januari 2022 is iedere werkgever (wettelijk een inhoudingsplichtige genoemd) verplicht om informatie aan de Belastingdienst te verstrekken over betalingen aan derden. De renseigneringsverplichting geeft een wettelijke basis voor het verstrekken van het burgerservicenummer (BSN). 

In een eerder artikel  informeerden wij u al over de renseigneringsverplichting. In dit artikel leest u welke gegevens u als werkgever moet aanleveren bij de Belastingdienst en wat de uitzonderingen op de renseigneringsverplichting zijn. In sommige gevallen geldt de informatieverplichting namelijk niet, bijvoorbeeld als u een factuur met btw heeft verstrekt.

Wijziging aanleveren gegevens

Vanaf 1 januari 2023 verandert de manier waarop u de gegevens over uitbetaalde bedragen aan derden aanlevert bij de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst  leest u hoe u de gegevens vanaf deze datum aanlevert. Hier vindt u ook de handleiding ‘Gegevensaanlevering van Uitbetaalde Bedragen aan Derden’. In deze handleiding wordt onderscheid gemaakt tussen inhoudingsplichtige en niet-inhoudingsplichtige uitbetalers:

  • U bent een inhoudingsplichtige uitbetaler als u een loonheffingennummer heeft en aangifte loonheffingen moet doen.
  • U bent een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler als u geen loonheffingennummer heeft.

Lever de gegevens uiterlijk 31 januari aan

De gegevens over de betalingen aan derden in 2022 dient u tussen 1 en 31 januari 2023 aan te leveren. Wij adviseren u  deze gegevens alvast te verzamelen, zodat u deze tijdig kunt aanleveren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de renseigneringsverplichting? Neem dan contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan