Regeren is vooruitzien: hoe behoudt u goed personeel?

11 april 2023
Artikel

Om onzekerheden als ondernemer in de agribuniess het hoofd te bieden, is het fijn als u kunt rekenen op goed en betrouwbaar personeel. Hoe kunt u zich hiervan verzekeren?

Portretfoto van Rob de Kroon
Neem contact op met:
Rob de Kroon Senior relatiemanager
Regeren is vooruitzien: hoe behoudt u goed personeel?

Hoe lang kan ik mijn bestaande machinepark nog inzetten met steeds nieuwe milieu-eisen? Hoe ziet mijn marktgebied er over een aantal jaren uit als er steeds meer ondernemers stoppen en het zelfs mogelijk is dat mijn klanten onteigend worden door de overheid? Wil ik mezelf en de volgende generatie opzadelen met deze onzekerheid?

Naast al deze onzekerheden moet u zich ook nog afvragen of uw huidige medewerkers de juiste instelling en capaciteiten hebben om samen met u de toekomstige uitdagingen aan te gaan. U kunt dit waarborgen door te blijven investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers. En dat kunt u doen met subsidie uit de Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het mkb (SLIM). Deze subsidie biedt u namelijk de mogelijkheid om een fors deel (80%) van de kosten die u hiervoor maakt, vergoed te krijgen.

Welke activiteiten komen in aanmerking voor subsidie?

De activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie in 2021 moeten aansluiten bij tenminste één van de volgende omschrijvingen:

  • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- en ontwikkelplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming.
  • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor medewerkers.
  • Het ondersteunen van en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in een onderneming die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.
  • Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen BOL- of BBL-traject) bij een erkend leerbedrijf.

Ook zult u moeten nadenken over een manier om deze medewerkers voor lange tijd aan u te binden. Overal waar u komt, hoort u collega’s en klanten praten over het gebrek aan goed personeel. Hoe zorgt u er dan voor dat uw mensen uw onderneming trouw blijven en niet vatbaar zijn voor de vele kansen die de huidige krapte op de arbeidsmarkt hen biedt?

Medewerkersparticipatie

Medewerkersparticipatie is een mogelijkheid om uw werknemers langdurig te binden aan uw bedrijf. Zo vergroot u hun betrokkenheid en wakkert u ondernemerschap aan. Uw medewerker wordt namelijk mede-eigenaar van uw bedrijf. Een deel van zijn inkomen komt voort uit dividend en/of waardegroei van zijn aandelen. Met name dit laatste is iets voor de lange termijn en zorgt dus voor binding.

Meer informatie of advies?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw personeel te blijven binden en boeien met behulp van de SLIM-regeling of medewerkersparticipatie? Neem contact op met Rob de Kroon, senior relatiemanager, via telefoonnummer 040-2942654 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu