Provincie Noord-Brabant verschuift emissie-eisen naar 2024

14 mei 2020
Artikel

Het zal u niet ontgaan zijn: het nieuw gevormde college in de provincie Noord-Brabant verschuift de deadline voor het voldoen aan de emissie-eisen naar 1 januari 2024. Hierdoor krijgt de landbouw vijftien maanden extra de tijd om hun stallen aan te passen. Bovendien wordt er voortaan op bedrijfsniveau in plaats van op stalniveau beoordeeld of een bedrijf aan de emissie-eisen voldoet. 

Portretfoto van André Klemans
Neem contact op met:
André Klemans Agrarisch bedrijfsadviseur
Provincie Noord-Brabant verschuift emissie-eisen naar 1 januari 2024

Allereerst krijgt de landbouw nu wat meer tijd om voor alle sectoren een alternatief stalsysteem te ontwikkelen waarmee de gewenste emissiereductie behaald kan worden. Op basis van de beschikbare stalsystemen kan de ondernemer vervolgens een voor hem best passend stalsysteem kiezen. Omdat niet meer op stalniveau, maar op bedrijfsniveau wordt beoordeeld of u aan de emissie-eisen voldoet, hoeven mogelijk niet alle stallen aangepast te worden. Hierdoor kunnen bepaalde systemen die eerst financieel niet haalbaar waren voor alle stallen, mogelijk toch een oplossing bieden voor het gehele bedrijf.

Wat betekent dit in de praktijk?

Voor bedrijven die toch al van plan waren om hun stallen aan te passen, ontstaat nu meer tijd en mogelijk meer financiële ruimte om hun bedrijf verder te optimaliseren en door te ontwikkelen.

Voor bedrijven die een aanpassing van de stallen niet meer zagen zitten en als alternatief overwogen om te stoppen met het bedrijf, is het verstandig om de situatie opnieuw te bekijken. Aanpassingen zijn nu niet altijd of pas later nodig en bepaalde stallen kunnen toch langer operationeel blijven. Dit creëert ruimte om een heroverweging te maken.

Duidelijk is in ieder geval dat de levensduur met vijftien maanden verlengd wordt. Een langere levensduur verhoogt doorgaans het rendement, waardoor extra mogelijkheden ontstaan.

Saneringsregeling

Binnenkort staan ondernemers die zich ingeschreven hebben voor de saneringsregeling varkenshouderij voor de keuze of ze definitief deelnemen. Deze keuze komt in een ander daglicht te staan voor bedrijven die vanwege de emissie-eisen besloten om met behulp van de saneringsregeling te stoppen met hun bedrijf. Zij kunnen nu in principe nog drie jaar doorgaan zonder stalaanpassingen.

Wat gaat die drie jaar u opleveren? Als de resultaten in de varkenshouderij vergelijkbaar zijn met het afgelopen jaar is dit interessant, maar de markt kan ook omslaan en de rendementen kunnen onder het langjarig gemiddelde komen. Kiest u nu voor zekerheid met een bekende vergoeding of gaat u toch langer door met een onbekende uitkomst? Is het juist nu beter om uw leven anders in te richten of over drie jaar? Hoe liggen de kansen dan? Maakt u dan andere keuzes?

Maatwerk

Voor alle ondernemers is het uitstel een opluchting, maar tegelijkertijd komen vragen over wat dit voor u en uw bedrijf betekent opnieuw naar voren. Vragen die niet voor iedereen hetzelfde te beantwoorden zijn. Een passend antwoord voor uw specifieke situatie vraagt om maatwerk.

Meer weten?

De adviseurs van ABAB Agro Advies helpen u graag verder. Neem contact op met André Klemans, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0651215297 of stuur hem een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail André
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan