Privégebruik van de auto blijft belast met btw

19 juni 2017
Wet- en regelgeving

De Hoge Raad heeft recentelijk geoordeeld over de btw en het privégebruik van de auto van de zaak. De vraag was of de huidige regeling in strijd is met de Europese wetgeving. In dat geval zou recht bestaan op teruggaaf van de btw die betaald is voor het privégebruik. Om deze reden maakten veel mensen bezwaar tegen de betaling van de btw. De Hoge Raad heeft alle twijfels hierover weggenomen: er bestaat geen strijd met de Europese wetgeving.

 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
auto van de zaak

Op basis van de huidige regeling wordt terecht btw geheven voor het privégebruik van de auto. De procedure is dus verloren. Is het privégebruik relatief gering? Dan kan een herberekening van de verschuldigde btw tot een btw-voordeel leiden. 

Forfait privégebruik auto

De betaalde btw is vastgesteld op basis van een forfait. Dit forfait geeft een schatting van de verschuldigde btw voor het privégebruik van de auto. Deze schatting is gebaseerd op ervaringscijfers. Toepassing van het forfait voorkomt discussies met de Belastingdienst. Ook is het voordelig met het oog op de kosten van de vaststelling van het feitelijk gebruik van de auto. Alleen als het privégebruik relatief gering is, kan het voordelig zijn om het forfait niet toe te passen. In dat geval moet het werkelijk gebruik van de auto worden vastgesteld.

Werkelijk gebruik

Het forfait is gebaseerd op ongeveer 65% privégebruik van de auto. Daaronder valt ook het woon-werkverkeer. Ligt het privégebruik beduidend lager, dan kan het voordelig zijn om btw te betalen op basis van het werkelijk gebruik. De basis vormt dan een redelijke schatting. Daarvoor heeft u gegevens nodig. De Belastingdienst verlangt dat u de gegevens invult op een formulier. Dit formulier moet met de motivering en berekening(en) voor iedere auto uiterlijk 15 juli 2017 bij de Belastingdienst binnen zijn. U vindt dit formulier op de website van de Belastingdienst.

Verwachting

Gelet op de uitgangspunten van het toegepaste forfait verwachten wij dat in veruit de meeste gevallen geen voordeel te behalen is. De kosten van de herberekening wegen dan niet op tegen het voordeel, mocht dat er al zijn. Waarschijnlijk maken dus weinig ondernemers gebruik van de mogelijkheid van de herberekening. Bent u van mening dat de herberekening in uw situatie wel tot een voordeel leidt, neem dan contact op met onze btw-adviseurs. Let op: de herberekening moet uiterlijk 15 juli 2017 zijn aangeleverd. 

 

Wilt u meer weten over privégebruik en auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2018

Auto van de zaak

Regelgeving 2018
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan