Potentiële opvolger: klaar voor de toekomst?

29 november 2022
Artikel

Het is momenteel erg onrustig in de agrarische sector. Zaken als de stikstofperikelen en hoge energieprijzen hebben niet alleen gevolgen voor de huidige ondernemers, maar ook voor hun potentiële (jonge) bedrijfsopvolgers. Want wat kunnen zij gaan doen als bedrijfsopvolging niet mogelijk of rendabel blijkt?

Profielfoto van Paul Bosch
Neem contact op met:
Paul Bosch Senior agrarisch bedrijfsadviseur
boeren handenschudden

Volg een opleiding en doe ervaring op

Het is altijd verstandig om als potentiële opvolger te zorgen voor een goed alternatief. Volg een opleiding, zodat er ook mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan buiten het familiebedrijf. Als de kans zich voordoet, ga dan ook zeker een paar jaar werken in een ander bedrijf. Om ervaring op te doen, het netwerk te vergroten en te kijken hoe het er in een andere organisatie aan toegaat. Blijf niet om financiële redenen thuis werken, maar regel eventueel een vervanger.

Bouw aan een netwerk

Zorg daarnaast voor een goed netwerk. Bijvoorbeeld door actief te zijn in een belangenorganisatie of ondernemersclub, zoals BAJK. Neem deel aan de georganiseerde bijeenkomsten, want daar komt vaak nuttige informatie naar voren.
Elke stad of dorp heeft wel een eigen ondernemersvereniging, waar collega-ondernemers met elkaar bespreken waar zij tegenaan lopen met hun bedrijf. Daarbij is het leerzaam om te luisteren naar ondernemers uit andere sectoren. Ook biedt het netwerk mogelijkheden in moeilijke tijden: er is dan altijd wel iemand om op terug te vallen.

Blijf leren en ontwikkelen

Verschillende bedrijven en banken bieden kosteloos cursussen en opleidingen aan. Maak hier gebruik van. Zo’n cursus of opleiding vergroot niet alleen de kennis en kunde, maar is ook een goede manier om het netwerk verder te vergroten. Dat geldt ook voor deelname aan studiegroepen of studieclubs. Overleggen met collega’s binnen en buiten de sector is goed en verruimt de blik.

Meer informatie of advies?

Meer weten over ondernemers- of studieclubs? Neem voor meer informatie of advies contact op met Paul Bosch, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942741 of stuur Paul een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Paul
Profielfoto van Paul Bosch
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
040-2942741
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu