Poolauto’s zonder bijtelling verhuren aan werknemers

6 april 2017
Wet- en regelgeving

De Belastingdienst heeft met de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen afspraken gemaakt over toepassing van de bijtelling voor het privégebruik van de auto bij gebruik van zogenoemde poolauto’s of deelauto’s. De regeling is vastgelegd in de brancheregeling Privégebruik auto. 

 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Poolauto

De werkgever kan poolauto’s bij privégebruik aan de werknemers verhuren. Daarbij hoeft geen bijtelling voor het privégebruik van de auto’s plaats te vinden omdat de werknemer er dan geen voordeel van heeft. 

Inzicht in gebruik

Poolauto’s zijn auto’s die de werkgever leaset van de leasemaatschappij en die door wisselende werknemers alleen worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Wordt de auto een periode niet zakelijk gebruikt? Dan kunt u als werkgever de poolauto’s verhuren aan uw werknemers voor privégebruik. U moet dan wel een marktconform huurtarief (exclusief brandstofkosten) vragen. U hoeft dan als werkgever geen bijtelling te voldoen. Belangrijke voorwaarde is dat u inzichtelijk maakt welke perioden de poolauto wordt gebruikt en hoeveel kilometers per rit zijn gereden. 

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de juiste kwalificatie van de rit; zakelijk of privé. Woon-werkverkeer geldt in dit verband als zakelijk verkeer.

Kortom, heeft u een wagenpark met poolauto’s en worden de poolauto’s (deels) ook voor privédoeleinden gebruikt? Door de auto’s aan uw medewerkers te verhuren kunt u (mogelijk) een voordeel behalen. 

 

Wilt u meer weten over bijtelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2018

Auto van de zaak

Regelgeving 2018
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan