Pieken en dalen in de varkenssector: welke route neemt u?

16 maart 2023
Artikel

Na twee slechte jaren in de varkensmarkt, gaat het eindelijk weer de goede kant op. Hoewel de voerkosten hoog blijven, geeft het huidige aanbod van varkens de mogelijkheid om weer vooruit te kijken. Hoe kan de varkenssector zorgen voor een constanter verdienmodel? 

Portretfoto van Remco Janssen
Neem contact op met:
Remco Janssen Bedrijfsadviseur
varkens in stal

Op de pieken juichen we, maar in hoeverre is hiermee het perspectief voor de lange termijn geborgd? We zagen de afgelopen jaren dat het dal van marktprijzen steeds dieper wordt, maar de pieken ook steeds hoger. Dit geldt niet alleen voor de opbrengstprijzen, maar ook voor de kosten van bijvoorbeeld voer en energie. Hoe kunnen we als sector blijven innoveren en risico’s beperken, zodat het rendement voor de lange termijn constanter blijft?

Innovatie combineren met een constanter rendement levert de nodige uitdagingen op. Welke route kunt u het best volgen? Er is immers geen duidelijk overheidsbeleid, dus moeten we als sector zelf onze weg zoeken.

Draagvlak
De komende maanden komt er meer duidelijkheid over de beëindigingsregelingen. Er konden wel eens meer ondernemers willen stoppen dan vooraf gedacht. Ervan uitgaande dat de overheid deze mogelijkheid aangrijpt, gaan we toe naar een kleinere sector. Een kleinere sector kan veel voordelen bieden. Belangrijk is wel dat we elkaar binnen de sector blijven opzoeken en versterken.

Draagvlak vanuit de maatschappij wordt nog belangrijker. Meer maatschappelijk draagvlak moet gecombineerd worden met innovatie en een constanter verdienmodel in de sector. Daardoor zijn bedrijven minder afhankelijk van pieken en dalen in de markt.

De productieniveaus zijn op de meeste bedrijven goed op orde. De maatschappij ziet liever niet enkel groei in aantallen en verdere toename van efficiëntie. Vakmanschap daarom kan de komende jaren wel eens een hele belangrijke competentie worden. Medewerkers op bedrijven krijgen een nog essentiëlere rol. Denk aan de aanvullende eisen voor het Beter Leven Keurmerk 1 ster vanaf 1 januari 2025, waarbij onder andere het houden van grote groepen dieren een must wordt. Of denk aan vrijloopkraamhokken of het coupeerverbod vanaf 2030. Bij invulling van deze onderwerpen is de factor arbeid van essentieel belang.

Samenwerken
Niet alleen arbeid is belangrijk, maar juist ook de samenwerking in de sector. We kunnen deze thema’s alleen aanpakken als onderwerpen als huisvesting, genetica, voeding, welzijn, gezondheid, management en rendement perfect op elkaar afgestemd zijn. Ook samenwerking in de keten speelt hierin een grote rol.

Laten we komende jaren de innovatie die doorgevoerd wordt in de sector, goed communiceren naar de maatschappij en gelijktijdig een duidelijke meerprijs vragen voor onze inspanningen. Zo kunnen we werken aan een constanter verdienmodel.

Meer informatie of advies
Wilt u sparren over de toekomst van uw bedrijf? Neem voor meer informatie of advies contact op met Remco Janssen, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0492-579831 of stuur Remco een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Remco
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu