Pensioenopbouw voor de dga: vier tips

6 juni 2019
Artikel

De afgelopen jaren veranderde er nogal wat op het gebied van pensioen voor de dga (directeur-grootaandeelhouder). Als dga wilt u de toekomstige pensioenopbouw goed regelen. Er zijn verschillende alternatieven met bijbehorende consequenties. Wij geven u vier tips om uw pensioenopbouw veilig te stellen.
 

Portretfoto van Bart van de Wouw
Geschreven door:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Man denkt na over zijn pensioen

Tip 1

Zorg voor een planning. Van uitstel komt afstel en hoe langer u wacht, hoe lastiger het wordt genoeg pensioen op te bouwen. Als u bijvoorbeeld vijf jaar wacht met het opbouwen van uw pensioen, bouwt u uiteindelijk 20% minder pensioen op. In uw planning neemt u op wat u zeker wilt hebben op uw pensioendatum en hoe u dat wilt bereiken.

Tip 2

Zorg dat u het lage tarief van de inkomstenbelasting benut met pensioen- of lijfrenteuitkeringen. Door gebruik te maken van een pensioenverzekering of lijfrenteproduct, benut u de mogelijkheden optimaal. In de praktijk levert dit tot 18% meer rendement op.

Tip 3

Zorg voor adequate risicodekkingen en kom niet voor verrassingen te staan. Bouw de risico’s af naarmate u ouder wordt.

Tip 4

Kijk periodiek naar uw pensioensituatie. Wat waren uw verwachtingen en hoe staat u ervoor? Als u een goede planning heeft gemaakt, is het voldoende eens in de vijf jaar te bekijken of u deze moet aanpassen. Bekijk daarnaast ieder jaar of er grote wijzigingen zijn geweest die effect hebben op uw pensioenopbouw. Bijvoorbeeld bedrijfsverkoop, een huwelijk, geboorte van uw kinderen of toegenomen vermogen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het dga-pensioen? Neem dan contact op met Bart van de Wouw via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een mail.

Wilt u meer weten over het dga-pensioen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan