Pensioenopbouw in een bedrijfspensioenfonds

24 juni 2020
Artikel

Zo’n 80% van de werknemers in Nederland bouwt pensioen op in een verplicht gesteld (bedrijfstak)pensioenfonds. Deze werknemers hebben geen vrije pensioenkeuze en vaak is er voor hen weinig flexibiliteit in de opbouwfase. Wat veel werknemers én werkgevers zich hierbij niet realiseren, is dat bij een aantal van deze verplicht gestelde pensioenfondsen slechts over een gedeelte van het salaris pensioen wordt opgebouwd. Hoe zit dit en wat kunt u als werkgever doen om dit op te lossen?

Portretfoto van Astrid Ridderhof
Neem contact op met:
Astrid Ridderhof Senior pensioenadviseur
Pensioenadvies

Gemaximeerd pensioengevend salaris

In de pensioenregeling bij pensioenfondsen kan een maximum pensioengevend salaris van toepassing zijn. Voor het inkomen boven dit salaris bouwt uw werknemer dan geen pensioen op. Vaak is dit maximum pensioengevend salaris gekoppeld aan het WIA-grenssalaris; voor 2020 een bedrag van € 57.232. Dit speelt onder meer bij de pensioenfondsen Detailhandel, Landbouw, Recreatie en Vervoer.

Naast het gemis aan pensioenopbouw wordt bij overlijden van uw werknemer over het salaris boven deze grens (excedent-salaris) ook geen pensioen voor de achterblijvende partner verzekerd. Veel werkgevers zien dit aspect over het hoofd, net als de werknemer.

Mogelijkheden aanvullend pensioen

Als werkgever kunt u boven op de verplichte basisregeling bij een pensioenfonds een aanvullende pensioenregeling verzekeren. Hiermee kunt u voor uw werknemers ook pensioenopbouw over het salaris boven de salarisgrens in de basisregeling toezeggen. De mogelijkheden voor aanvullend pensioen bij de werkgever op een rijtje:

  • Het is bij de pensioenfondsen meestal mogelijk om een aanvullend pensioen af te sluiten boven op de basisregeling. Het nadeel van deze optie is dat deze aanvullende regelingen vaak duur zijn, de regeling vast is en het voor de werknemer niet flexibel in te richten is.
  • Op dit moment bieden diverse verzekeraars aanvullende pensioenregelingen aan. Deze regelingen zijn voor u als werkgever budgettair en qua toezegging naar eigen wensen in te richten. Daarnaast kunt u de groep van werknemers, los van het inkomen, op grond van een andere objectieve maatstaf beperken (bijvoorbeeld leden van het managementteam). Hiermee kunt u de secundaire arbeidsvoorwaarde pensioen aantrekkelijker maken voor belangrijke medewerkers in uw organisatie.

Voordelen pensioen ten opzichte privéregeling

Uw werknemer kan over het excedent-salaris ook privé een oudedagsvoorziening sluiten. Het grote voordeel van een pensioenregeling ten opzichte van een privévoorziening is dat er bij pensioenregelingen geen medische waarborgen gevraagd worden. Dit is met name van belang bij het overlijdensrisico dat meeverzekerd kan worden. Bovendien zijn de kosten voor beleggen en administratie in een pensioenregeling lager dan in een privévoorziening. De inleg in een privévoorziening is daarbij niet gerelateerd aan de gewenste pensioenopbouw. De inleg is fiscaal gemaximeerd en wordt met een algemene formule berekend. Deze fiscale ruimte kan dus te beperkt zijn.

Flexibiliteit werknemer

De aanvullende pensioenregeling kan in modules worden opgebouwd. Uw werknemer kan dan op vrijwillige basis modules wel of niet verzekeren. U kunt hierbij denken aan extra bijdragen, aanvullende dekkingen bij overlijden of bij arbeidsongeschiktheid.

Meer weten?

Een aanvullende pensioenregeling kan een doorslaggevende reden zijn voor een kandidaat om voor uw onderneming te kiezen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw onderneming en uw werknemers? Onze pensioenadviseurs informeren en helpen u graag. Neem contact op met Astrid Ridderhof, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647286 of stuur Astrid een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Astrid
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan