Pensioenopbouw voor dga in de toekomst

20 april 2016
Artikel

Nu er een voorstel ligt met alternatieven voor pensioen in eigen beheer (PEB) voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) is het zeker dat de pensioenopbouw in de huidige vorm vervalt. De genoemde alternatieven voorzien in afbouw van het bestaande pensioen in eigen beheer en verhelpen diverse nadelen hiervan. Waar echter geen duidelijkheid over wordt gegeven is, hoe u als dga het beste invulling kunt geven aan toekomstige pensioenopbouw.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Geschreven door:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
man kijkt uit het raam en denkt na ove zijn pensioenopbouw

Mogelijkheden pensioenopbouw voor dga

Er blijven verschillende mogelijkheden bestaan voor dga’s om in de toekomst pensioen op te bouwen.

 • Verzekeren van een dga pensioen via de bv
  Hiermee realiseert u daadwerkelijke pensioenopbouw. De financiering gebeurt jaarlijks door de bv. Dit levert u ook jaarlijks besparing op in de belastingafdracht op de betaalde premies.
   
 • Vrij sparen in de bv
  Op deze manier kunt u uw vermogen flexibel inzetten. Daarbij moet u wel rekening houden met een groter risico op tussentijds gebruik van uw vermogen voor andere doeleinden. Bovendien eindigt met de afschaffing van het huidige PEB de jaarlijkse belastingaftrek.
   
 • Sparen van pensioen in privé met een lijfrenteproduct
  Hiermee realiseert u eveneens daadwerkelijke pensioenopbouw. In tegenstelling tot verzekering via de bv, blijft dit volledig buiten de risicosfeer van het bedrijf. Bovendien kunt u jaarlijkse besparing in de belastingafdracht realiseren. U kunt dit lijfrenteproduct financieren met spaargeld of door verhoging van uw salaris uit de bv. Er bestaan twee soorten producten: een bancaire lijfrente of een belegde lijfrente. Een bancaire lijfrente biedt meer zekerheid met een relatief laag rendement. Een belegde lijfrente biedt minder zekerheid, maar naar verwachting een hoger rendement. Laat u adviseren over de beste optie en fiscale optimalisatie in uw persoonlijke situatie.
   
 • Vrij sparen in privé
  Door in privé vrij te sparen, kunt u uw vermogen ook flexibel inzetten. Net als bij sparen in de bv is het risico dat uw vermogen tussentijds voor andere doeleinden wordt gebruikt of verteerd, groter. Eveneens kunt u geen gebruik meer maken van de jaarlijkse besparing op de belastingafdracht. Sterker nog, uiteindelijk moet u jaarlijks belasting afdragen over het gespaarde vermogen afhankelijk van de uiteindelijke spaarsom.

Sparen voor pensioen afhankelijk van persoonlijke situatie

Dat het zinvol is om te sparen voor uw pensioen als dga, staat buiten kijf. Het zorgt ervoor dat u meer zekerheid heeft over uw inkomen vanaf een pensioendatum. Wanneer die datum is, hoeveel u wilt sparen en in welke vorm het best bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Niet minder belangrijk is het regelen van een adequate dekking op nabestaandenpensioen en op het risico van arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van de gewenste spaarvorm moet u deze risico’s afzonderlijk regelen en naar uw persoonlijke situatie invullen. 

Op 23 mei 2016 hielden wij een webinar over het dga pensioen. Hierin werden de veranderingen en mogelijkheden uitgebreid  belicht. Wilt u dit webinar terugkijken? Meld u dan aan via het contactformulier. Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestigingsmail met daarin een link waarmee u toegang krijgt tot het webinar. Deze e-mail bevat tevens een verdere instructie. 

Wilt u meer weten over het pensioen voor dga's? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan