Paarden importeren van buiten de EU? Dit zijn de regels

9 januari 2023
Artikel

Wilt u paarden importeren uit landen buiten de EU, zoals het Verenigd Koninkrijk? Houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten op het gebied van btw, douane en andere bijkomende importregels.

Portretfoto van Anne Kin
Neem contact op met:
Anne Kin Belastingadviseur
Paard in de wei

Aandachtspunten btw bij import van paarden

Bij het importeren van paarden uit een niet-EU-land (bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk), bent u invoer-btw verschuldigd. Onder voorwaarden mag u deze invoer-btw aftrekken. Bijvoorbeeld als u de paarden gebruikt voor uw onderneming. In bepaalde gevallen kan het hebben van een artikel 23-vergunning wenselijk zijn. Als u gebruikmaakt van deze verleggingsregeling bij invoer hoeft u geen invoer-btw voor te financieren.  

Er gelden wel voorwaarden voor het verkrijgen van een artikel 23-vergunning. In de paardenbranche wordt zo’n vergunning niet snel afgegeven. Om in aanmerking te komen, moet u op regelmatige basis ‘goederen’, dus ook paarden of bepaalde paardenartikelen, importeren uit niet-EU-landen.

Het algemeen btw-tarief bij invoer bedraagt 21% over de douanewaarde van de goederen. Deze douanewaarde wordt berekend aan de hand van de transactiewaarde. De transactiewaarde is de prijs die daadwerkelijk betaald is voor de goederen, verhoogd en verlaagd met bepaalde kosten.

Aandachtspunten douane

EORI-nummer vereist

Bij het importeren van paarden vanuit niet-EU-landen is in de regel een EORI-nummer van de douane vereist. Dit nummer is speciaal bedoeld voor de douaneautoriteiten en is dus niet hetzelfde als een btw-nummer. Het EORI-nummer wordt opgenomen in een internationale database. In sommige gevallen is ook een Brits of Iers EORI-nummer vereist.

Invoertarieven

Invoertarieven zijn niet hetzelfde als btw. Btw kunt u terugvragen, terwijl invoertarieven door iedereen die goederen invoert of laat invoeren, verschuldigd kunnen zijn. Voor paarden gelden verschillende invoertarieven uit niet-EU-landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk). Daarnaast bestaan er soms vrijstellingen of lagere tarieven. Dan moet er wel aan bepaalde documentatieverplichtingen worden voldaan.Tabel nomenclatuur

Bovenstaande tabel geeft de opbouw van de goederennaamlijst (nomenclatuur) weer bij het importeren van paarden.

Afhankelijk van het type paard dat u invoert en de beschikbare documentatie zijn er in de praktijk veel gevallen denkbaar waarin de douanerechten 0,0% bedragen. De ‘standaardsituatie’ is dat er douanerechten van 11,5% verschuldigd zijn. 

Andere aandachtspunten bij invoer paarden

Registratie paard bij een ppi
Een ppi is een Nederlandse instantie die paardenpaspoorten uitgeeft. Als u een paard  importeert uit een niet-EU-land moet u dit paard binnen dertig dagen na invoer aanmelden bij een ppi. Heeft het paard al een paspoort? Dan kan een ppi ook beoordelen of dit paspoort voldoet aan de EU-eisen. Bij de geboorte van een veulen in Nederland moet de registratie bij een ppi binnen zes maanden na de geboorte plaatsvinden.

Registratie verblijfplaats
Voor paarden die langer dan dertig dagen bij u blijven, moet  u ook de verblijfplaats van de paarden opgeven. Dit doet u via een zogeheten importmelding in het I&R-systeem (Identificatie- en Registratiesysteem).

Waar vindt controle plaats en wie controleert in Nederland?
Voor zaken als ppi-registraties en de registratie van de verblijfplaats voert de NVWA controles uit.

Regels bij paardenvervoer
Er gelden bijzondere regels voor het vervoer van paarden. Deze regels zijn opgenomen in de ‘Gids voor goede praktijken’ van de Sectorraad Paarden.

Bovenstaande uitgangspunten zijn algemeen van aard. De wetgeving rond de invoer van paarden, paardachtigen en paardenartikelen is complex en vergt een analyse van de details. Daarnaast verschillen de regels per land. Laat u goed adviseren door onze belastingadviseurs. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over btw bij het importeren van paarden van buiten de EU? Neem dan contact op met Anne Kin, belastingadviseur bij ABAB International, via telefoonnummer 013-5915125 of stuur Anne een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Anne
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan