Overzicht van alternatieve financieringsvormen

2 februari 2018
Artikel

De mogelijkheden voor bedrijfsfinanciering zijn de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Wat betekent dit voor uw investeringsplannen? En nog belangrijker: wie neemt de regie om de best passende oplossing voor uw bedrijf te kiezen en succesvol aan te vragen? Wij informeren u graag over de verschillende financieringsvormen en geven u handvatten voor zakelijk financieren.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Geschreven door:
Jurgen Herremans Corporate finance adviseur
Muntgeld als alternatieve financieringsvorm

Verschillende financieringsvormen

 1. Financiële leasing:
  Bij financiële leasing blijft de kredietverstrekker slechts juridisch eigenaar van het goed. De leasende partij krijgt het volledige economische eigendom. Dit betekent dat het goed, bijvoorbeeld door gebrek aan zorg, sneller dan normaal in waarde kan verminderen. De kredietverstrekker kan zich hier uiteraard tegen proberen in te dekken.
 2. Operationele leasing:
  Bij operationele leasing behoudt de kredietverstrekker voor een deel het economisch eigendom over het goed en kan hij zelf bijvoorbeeld zorgdragen voor het onderhoud. U krijgt het genot van het goed en het risico op waardevermindering ligt nu bij de kredietverstrekker. Ook hiertegen kan de kredietverstrekker zich proberen in te dekken.
 3. Sales en lease back:
  Sales en lease back is een leaseconstructie, waarbij u uw bedrijfsmiddelen of gebouwen aan een investeerder verkoopt en u vervolgens met deze investeerder een leasecontract afsluit. Voor alle leasevormen geldt dat het grote voordeel van lease is dat de investering in de meeste gevallen volledig gefinancierd wordt. Nadeel is de relatief hoge rente.
 4. Subsidies:
  Voor een groot aantal investeringen kunt u subsidie aanvragen. Hierbij kunt u denken aan achtergesteld krediet (bijvoorbeeld het Innovatiekrediet), garanties (zoals Borgstelling MKB Kredieten) en investeringspremies. Voor iedere subsidievorm gelden bepaalde voorwaarden. Het is de moeite waard om te (laten) analyseren voor welke subsidies uw bedrijf mogelijk in aanmerking komt.
 5. Private equity:
  Bij private equity participeren investeerders meestal middels een aandelenparticipatie in een onderneming. In voorkomende gevallen wordt naast kapitaal ook van kennis, ervaring en het netwerk van de investeerder gebruikgemaakt. Naast de vele voordelen die bovenstaande met zich meebrengt, worden wel zeggenschap en winstrechten ingeleverd.
 6. Crowdfunding:
  Bij crowdfunding wordt uw investering door een grote groep mensen gefinancierd. Het voordeel is dat u direct veel aandacht voor uw nieuwe product of dienst krijgt. Het nadeel is de relatief hoge rente in vergelijking met bancaire financiering.
 7. Bancaire financiering:
  Bij een bancaire financiering betaalt u voor het gebruik van het vreemde vermogen rente aan de bank voor het bancair krediet. Het voordeel is dat u volledig eigenaar van uw bedrijf blijft.

Iedere vorm van financieren heeft voor- en nadelen. Ook brengt iedere financieringsvorm risico’s met zich mee. Het is belangrijk om met een onafhankelijke adviseur naar uw investeringsplannen te kijken en te bepalen welke financieringsvorm of combinatie van verschillende financieringsvormen het beste bij u en uw onderneming past.

Wilt u meer weten over alternatieve financieringsvormen? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Jurgen
Whitepaper downloaden

De onderdelen van een financieringsaanvraag

Download hier de whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan